Στις 21 Φεβρουαρίου 2015, στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση θα διεξαχθούν για δεύτερη φορά στη χώρα μας τα «Νόμπελ» της φαρμακοβιομηχανίας και διεθνούς κύρους φαρμακευτικά βραβεία Prix Galien. 

Τα Prix Galien Greece 2015, θα διατηρήσουν το έντονο επιστημονικό προφίλ τους, καθώς και τις ίδιες κατηγορίες βράβευσης με αυτές που ίσχυαν και στην τελετή απονομής του 2013, σε ότι αφορά στα φαρμακευτικά προϊόντα και τα διαγνωστικά εργαλεία, ωστόσο θα εγκαινιάσουν δύο νέες κατηγορίες βράβευσης, εξάροντας τον ανθρωπιστικό, κοινωνικό και ερευνητικό τους χαρακτήρα.

Πρόκειται για τα βραβεία Galien Scientific Research Award και Patient Initiative Award. Τα δύο αυτά βραβεία έρχονται να αναγνωρίσουν την επιστημονική έρευνα που οδηγεί σε θεραπεία σοβαρών παθήσεων και να επιβραβεύσουν τις δράσεις των Συλλόγων Ασθενών, που εξασφάλισαν την καλύτερη δυνατή πρόσβαση των ασθενών, τόσο στην ενημέρωση όσο και στις παροχές υγείας.

Επιπλέον, θα συσταθεί η Ακαδημία Συλλόγων Ασθενών (Galien Patients Academy), η οποία έχει ως στόχο να προσφέρει σε συνεργασία με ειδικούς επιστήμονες, επιμορφωτικά σεμινάρια στα μέλη των συλλόγων ασθενών, σε θέματα market access, συμμόρφωσης ασθενών, οικονομικών της υγείας, επικοινωνίας, lobbying, health technology assessment (HTA), κλινικών μελετών, ώστε να ενδυναμώσουν το διεκδικητικό και επικοινωνιακό τους προφίλ εξασφαλίζοντάς τους ακόμη περισσότερες παροχές από την πολιτεία.

Στα Prix Galien Greece 2015, το Galien Scientific Research Award θα απονεμηθεί στον ερευνητή βιολόγο του Ερευνητικού Κέντρου «Αλέξανδρος Φλέμινγκ», καθηγητή (εκλεγέντα) της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Ακαδημαϊκό Δρ. Γεώργιο Κόλλια, για την αποφασιστική σε διεθνές επίπεδο συμβολή του στη σύλληψη και προώθηση της εφαρμογής βιολογικών αντι-TNF θεραπειών για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα και για σειρά μελετών που ανέδειξαν μοριακούς και κυτταρικούς μηχανισμούς παθογένειας και νέους θεραπευτικούς στόχους σε διαγονιδιακά πρότυπα χρόνιων φλεγμονωδών και αυτοάνοσων νόσων όπως οι φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου και η σκλήρυνση κατά πλάκας.
Τέλος, το ανθρωπιστικό βραβείο των Prix Galien Greece 2015, Pro Bono Humanum, θα απονεμηθεί στον Δρ. Αυξέντιο Καλαγκό, Διευθυντή της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Γενεύης.

Ο κορυφαίος Έλληνας καρδιοχειρουργός παίδων, συνδυάζει δύο σπουδαία χαρακτηριστικά: την άρτια επιστημονική γνώση και την ανθρωπιά. Από τη μία, είναι κάτοχος της πατέντας «Kalangos Ring» -ένα πρωτοποριακό «δαχτυλίδι»-που τοποθετείται στην παιδική καρδιά για την επιδιόρθωση της μιτροειδούς βαλβίδας και χρησιμοποιείται παγκοσμίως. Επίσης, είναι ιδρυτής του φιλανθρωπικού ιδρύματος «Καρδιές για όλους» (Coeurs pour tous) στο οποίο έχει χειρουργήσει δωρεάν 13.000 άπορα παιδιά ανά τον κόσμο, με μοναδική ανταμοιβή του το χαμόγελο αυτών των παιδιών.

Οι υποβολές υποψηφιοτήτων για τις κατηγορίες βράβευσης που αφορούν στα φαρμακευτικά βραβεία και το βραβείο για τους συλλόγους ασθενών, ξεκίνησαν ήδη από τις 30 Ιουνίου 2014.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα