Η ανησυχία για οικογενειακά προβλήματα την ώρα της εργασίας αυξάνει τις διενέξεις με τους συναδέλφους, οδηγώντας πιθανόν σε διαμάχες με τον σύζυγο το βράδυ στο σπίτι.

‘Ερευνα της Dr Ana Sanz-Vergel, από το University of East Anglia's Norwich Business School and Complutense University of Madrid, ζήτησε από συμμετέχοντες να βαθμολογήσουν πόσο οι οικογενειακές διαμάχες είχαν επηρεάσει τη συγκέντρωσή τους στη δουλειά και πόσο είχαν νιώσει αγενή συμπεριφορά και διαμάχες με τους συναδέλφους και τους συντρόφους.

Η Dr Sanz-Vergel δήλωσε ότι προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι οι ψυχολογικές και σωματικές απαιτήσεις της δουλειάς, οι βάρδιες και η ανασφάλεια μπορούν να προκαλέσουν διενέξεις μεταξύ των συναδέλφων.

Η ερευνήτρια σημειώνει ότι στην έρευνα μελέτησε πώς το να ανησυχεί κάποιος για οικογενειακά θέματα μπορεί να επηρεάσει τη δουλειά και τις σχέσεις με τους συναδέλφους του, καθώς και με τον σύντροφο στο σπίτι.

Ογδόντα ζευγάρια, ηλικίας 42 ετών κατά μέσον όρο, που εργάζονταν σε 25 διαφορετικούς οργανισμούς συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια 2 φορές την ημέρα κάθε μέρα, σε διάστημα μιας εργάσιμης εβδομάδας.

Σχεδόν το 70% των ζευγαριών είχε τουλάχιστον 1 παιδί.

Στο τέλος της δουλειάς, μετρήθηκαν σε καθημερινή βάση, οι διαμάχες στην εργασία και την οικογένεια. Οι καθημερινές διενέξεις στο σπίτι αναφέρονταν πριν οι συμμετέχοντες πάνε για ύπνο.

Η Dr Sanz Vergel, δήλωσε ότι η δυσκολία να αφοσιωθεί κάποιος στη δουλειά, όταν αφαιρείται από οικογενειακές ανησυχίες, τον καθιστά ευερέθιστο.

Αυτό τον οδηγεί να αντιδρά αρνητικά προς τους συναδέλφους αντί να χρησιμοποιεί στρατηγικές προσαρμογής όπως να αναζητήσει κοινωνική στήριξη. Ο αρνητισμός μεταφέρεται στο σπίτι με τη μορφή αυξημένων διενέξεων με τον σύντροφο.

Η ερευνήτρια σημειώνει ότι τα ευρήματα μπορεί να βοηθήσουν να κατανοήσουμε καλύτερα πώς οι διενέξεις οικογένειας- εργασίας επηρεάζουν τις σχέσεις με άλλους στη δουλειά και στο σπίτι, σε καθημερινή βάση.

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο περιοδικό ''Journal of Occupational and Organizational Psychology.''

 

Πηγές:
'' Journal of Occupational and Organizational Psychology.''

Προσθέστε το iatronet.gr στο Discover

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής: Μονιμοποιείται ο θεσμός του προσωπικού βοηθού [νομοσχέδιο]
Είναι κακό που το παιδί μου πιπιλάει τον αντίχειρά του;
ECDC: Πέντε άτομα σε στενή επαφή με τον Γάλλο γιατρό που μολύνθηκε από Έμπολα