Γυναίκες που υποβλήθηκαν σε καισαρική τομή έχουν 14% περισσότερες πιθανότητες για γέννηση νεκρού εμβρύου στο μέλλον, σε σχέση με όσες γεννούν με φυσιολογικό τρόπο, δήλωσαν ερευνητές.

Οι καισαρικές τομές, επίσης αυξάνουν τις πιθανότητες έκτοπης κύησης κατά 9% σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε περισσότερες από 800.000 γυναίκες που έγιναν μητέρες για πρώτη φορά.

Η καθηγήτρια Louise Kenny, από το University College Cork, περιέγραψε τους κινδύνους ως πολύ χαμηλούς.
Η πραγματοποίηση 3.000 καισαρικών θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια επιπλέον γέννηση νεκρού εμβρύου σε επόμενη εγκυμοσύνη, δήλωσε.
Η καθηγήτρια συμβουλεύει τις γυναίκες να αποφεύγουν να ζητούν καισαρική τομή όταν δεν υπάρχει ιατρική ένδειξη για αυτήν.

Ο Dr Patrick O'Brien, του Royal College of Obstetricians and Gynaecologists, δήλωσε ότι τα ευρήματα είναι καθησυχαστικά.
Σημείωσε ότι είναι αρκετά καθησυχαστικό ότι οποιοσδήποτε αυξημένος κίνδυνος γέννησης νεκρού εμβρύου σε επόμενη εγκυμοσύνη είναι πολύ μικρός.

Η έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό ''PLOS Medicine'', είναι μια από τις μεγαλύτερες μέχρι τώρα που εξετάζουν τη σχέση μεταξύ καισαρικής τομής και γέννησης νεκρού εμβρύου.

Η έρευνα ανέλυσε στοιχεία 832.996 γυναικών από τη Δανία.

 

Πηγές:
''PLOS Medicine''.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο