Η προεκλαμψία αποτελεί σοβαρή κατάσταση για τις εγκύους και συχνά οδηγεί σε πρόωρο τοκετό για να προστατευτεί η υγεία της μητέρας και του μωρού. Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι οι γυναίκες που δεν λαμβάνουν αρκετή βιταμίνη D στην αρχή της εγκυμοσύνης τους ενδεχομένως βρίσκονται σε υψηλότερο κίνδυνο για εμφάνιση προεκλαμψίας.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ συνέκριναν δείγματα αίματος 55 γυναικών με προεκλαμψία και 220 γυναικών χωρίς. Εξετάστηκαν τα δείγματα καθώς και ο ομφάλιος λώρος των νεογνών για να μετρηθούν τα επίπεδα βιταμίνης D.

Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης στην αρχή της εγκυμοσύνης φάνηκε να συνδέονται με πενταπλάσια αύξηση του κινδύνου για προεκλαμψία, αναφέρουν οι ερευνητές. Ακόμα και μικρή μείωση των επιπέδων της βιταμίνης D διπλασιάζει τον κίνδυνο, σημειώνει ο James Roberts.

Και καθώς τα αποθέματα βιταμίνης του νεογνού εξαρτώνται τελείως από της μητέρας, χαμηλά επίπεδα παρατηρήθηκαν και στον ομφάλιο λώρο νεογνών των οποίων οι μητέρες εμφάνισαν προεκλαμψία.

Η προεκλαμψία αποτελεί σοβαρή επιπλοκή της εγκυμοσύνης. Οι γυναίκες που την εμφανίζουν παρουσιάζουν πολύ υψηλή πίεση, που τις βάζει σε κίνδυνο.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αλαλούμ με το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]