Η έλλειψη βιταμίνης D ενδεχομένως μειώνει τις πιθανότητες να συλλάβει μια γυναίκα με εξωσωματική γονιμοποίηση, αναφέρει νέα, μικρή έρευνα.

Ερευνητές στην Ιταλία συνέκριναν την επιτυχία της εξωσωματικής γονιμοποίησης σε 154 γυναίκες με έλλειψη βιταμίνης D έναντι 181 γυναικών με επαρκή επίπεδα της συγκεκριμένης βιταμίνης.

Όσες είχαν επαρκή επίπεδα βιταμίνης D είχαν διπλάσιες πιθανότητες να συλλάβουν σε σχέση με όσες εμφάνιζαν έλλειψη, αναφέρει η έρευνα στο περιοδικό ''Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.''

Γυναίκες με επαρκή επίπεδα βιταμίνης D ήταν περισσότερο πιθανό να έχουν έμβρυα καλύτερης ποιότητας και μεγαλύτερη πιθανότητα εμφύτευσης του εμβρύου στη μήτρα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, επίπεδα βιταμίνης D, 20 έως 30 νανογραμμάρια ανά μιλιλίτρο στο αίμα θεωρούνται επαρκή ή υγιή.

Η έρευνα δεν αποδεικνύει αιτιατή σχέση και ο ερευνητής Alessio Paffoni τόνισε ότι χρειάζονται νέες έρευνες για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα.
Ωστόσο, ο Paffoni, του Ospedale Maggiore Policlinico, στο Μιλάνο, πιστεύει ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D συμβάλλουν στην υπογονιμότητα.

Πηγές:
''Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.''

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα