Η έκθεση στο παθητικό κάπνισμα στην εμβρυική ζωή ή στη βρεφική ηλικία επηρεάζει την εμφάνιση αλλεργικών νόσων μέχρι την εφηβεία, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού ''Pediatrics.''

Ο Jesse D. Thacher, του Karolinska Institutet, εξέτασε 4.089 παιδιά για 16 χρόνια για να αξιολογήσει τη σχέση μεταξύ της έκθεσης στο παθητικό κάπνισμα και των αλλεργικών νόσων.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η έκθεση στο παθητικό κάπνισμα, στη μήτρα, συνδεόταν με γενικά αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης άσθματος, ως 16 χρόνια, αλλά όχι εμφάνισης ρινίτιδας ή εκζέματος. Ο επιπλέον γενικός κίνδυνος για άσθμα παρέμενε στατιστικά σημαντικός ακόμα και όταν ελήφθη υπόψη το κάπνισμα των γονέων στην παιδική ηλικία.

Παρατηρήθηκε τάση που εξαρτιόταν από τη δόση. Ο αυξημένος κίνδυνος σε σχέση με την έκθεση στο παθητικό κάπνισμα, στη μήτρα ή στη βρεφική ηλικία, περιορίστηκε στην παιδική ηλικία όσον αφορά το άσθμα και τη ρινίτιδα, ενώ ο επιπλέον κίνδυνος για έκζεμα φάνηκε μεγαλύτερος σε κατοπινές ηλικίες.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι τα ευρήματα δείχνουν ότι η έκθεση στο παθητικό κάπνισμα, στην εμβρυική ζωή ή στη βρεφική ηλικία επηρεάζει την εμφάνισης αλλεργικής νόσου μέχρι την εφηβεία.

 

Πηγές:
''Pediatrics.''

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα