Η εκστρατεία «Παιδικά Χαμόγελα», της Novartis Hellas, που πραγματοποιείται με την επιστημονική υποστήριξη του Ελληνικού Κολλεγίου Παιδιάτρων, ανακοινώθηκε σήμερα σε ειδική εκδήλωση.

Η εκστρατεία στοχεύει στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την πρόληψη της μηνιγγίτιδας από μηνιγγιτιδόκοκκο τύπου Β και περιλαμβάνει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα επικοινωνιακών ενεργειών στα παραδοσιακά και - ψηφιακά μέσα. Το πρόγραμμα ενημέρωσης παρουσιάστηκε από τον κ. Αθανάσιο Μίχο, Επίκουρο Καθηγητή Παιδιατρικής- Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος του Ελληνικού Κολλεγίου Παιδιάτρων και τον κ. Θοδωρή Δημόπουλο, Διευθυντή του Τμήματος Εμβολίων της Novartis Hellas.

«Η μηνιγγιτιδοκοκκική μηνιγγίτιδα και σηψαιμία είναι μία νόσος χωρίς διακρίσεις και μπορεί να προσβάλει κάθε ηλικιακή ομάδα, με τα βρέφη, νήπια, έφηβους και νεαρούς ενήλικες να αποτελούν τους πιο ευάλωτους πληθυσμούς. Το 90% των περιπτώσεων μηνιγγιτιδοκοκκικής μηνιγγίτιδας στη χώρα μας και στην Ευρώπη προκαλείται από μηνιγγιτιδόκοκκο τύπου Β. Στην Ελλάδα, κάθε χρόνο καταγράφονται από το Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Μηνιγγίτιδας περίπου 60- 70 περιστατικά μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.), περίπου 1 στα 10 άτομα που προσβάλλονται καταλήγει παρά τη θεραπεία. Από αυτούς που επιβιώνουν, 1 στα 5 άτομα εμφανίζει σοβαρές μόνιμες αναπηρίες, όπως εγκεφαλική βλάβη, επιληπτικούς σπασμούς, απώλεια της ακοής και μαθησιακές δυσκολίες, ενώ είναι δυνατό να υποστεί μέχρι και ακρωτηριασμό άκρων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μίχος.

Συνεπώς, η καμπάνια «Παιδικά Χαμόγελα» στοχεύει στο να ενημερώσει το κοινό πως ο εμβολιασμός αποτελεί την αποτελεσματικότερη πρόληψη και προστασία έναντι της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου. Ο εμβολιασμός είναι αποδεδειγμένα ένα από τα πιο οικονομικώς αποδοτικά επιστημονικά επιτεύγματα της σύγχρονης εποχής για τη δημόσια υγεία. Είναι μία από τις ελάχιστες υπηρεσίες υγείας που κοστίζει πολύ λίγο συγκριτικά με τα τεράστια οφέλη που προσφέρει στην υγεία και την ευημερία των πληθυσμών.

Στην Ελλάδα το πρώτο εμβόλιο για το μηνιγγιτιδόκοκκο τύπου Β

Το πρώτο και μοναδικό εμβόλιο έναντι στο μηνιγγιτιδόκοκκο οροομάδας Β διατίθεται πλέον και στην Ελλάδα, από την εταιρεία Novartis, ενώ έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση τον Ιανουάριο του 2013. Το εμβόλιο αναπτύχθηκε μετά από 20 χρόνια πρωτοποριακής έρευνας με τη χρήση της βραβευμένης τεχνολογίας «Reverse Vaccinology». Το προφίλ ανεκτικότητας και ανοσογονικότητας που διαθέτει έχει τεκμηριωθεί μέσω ενός εκτεταμένου κλινικού προγράμματος, ενώ ενδείκνυται για την προστασία όλων των ηλικιακών ομάδων, από την ηλικία των 2 μηνών και άνω.

Ο Διευθυντής του Τμήματος Εμβολίων της Novartis Hellas, κ. Θοδωρής Δημόπουλος, τόνισε την ουσιώδη και επίμονη προσπάθεια της Novartis Hellas να συνεισφέρει στην ενημέρωση, πρόληψη και αντιμετώπιση ασθενειών με κάθε δυνατό τρόπο. Στο πλαίσιο παρουσίασης της καμπάνιας «Παιδικά Χαμόγελα», δήλωσε χαρακτηριστικά. «Θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα μία ολοκληρωμένη εκστρατεία ενημέρωσης για τη μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο τύπου Β, η οποία θα ξεδιπλωθεί τόσο σε παραδοσιακά, όσο και σε ψηφιακά μέσα, εθνικής και τοπικής εμβέλειας. H καμπάνια έχει απλό, λιτό χαρακτήρα και στοχεύει στην ενημέρωση του κοινού για τα συμπτώματα, τη φύση και τη σημαντικότητα της πρόληψης της νόσου. Σαν όνομα επιλέχθηκε το «παιδικά χμαόγελα» γιατί η πρόληψη μέσω του εμβολιασμού πρέπει να γίνεται σε μικρές ηλικίες, που αποτελούν και τον πιο ευάλωτο πληθυσμό. Προστατεύοντας από τη νόσο μπορούμε να απολαμβάνουμε περισσότερα παιδικά χαμόγελα».