Οι χρήστες κινητού που μιλάνε περισσότερο από μια ώρα την ημέρα, για αρκετά χρόνια, στη συσκευή, ενδεχομένως μπορεί να έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν απώλεια ακοής στις υψηλές συχνότητες, αναφέρουν οι ερευνητές.

Η πρόθεσή τους δεν είναι να τρομάξει το κοινό, δηλώνει ο ερευνητής Naresh Panda. Η έρευνα είναι μικρή και προκαταρκτική και θεωρεί πως χρειάζεται να μελετηθεί μεγαλύτερος αριθμός ατόμων. Ο ερευνητής παρουσίασε τα ευρήματα στο Συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Ωτορινολαρυγγολόγων.

Η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ότι άνθρωποι που χρησιμοποιούσαν κινητό για περισσότερα από 4 χρόνια και όσοι μιλούσαν περισσότερο από μια ώρα την ημέρα είχαν περισσότερες πιθανότητες για απώλεια ακοής των υψηλών συχνοτήτων.

Η απώλεια αυτή καθιστά δύσκολη την ακοή συμφώνων όπως το σ, φ, τ και ζ, κάνοντας δύσκολη την κατανόηση λέξεων. Ωστόσο, ειδικός δήλωσε για τη συγκεκριμένη έρευνα ότι ακόμα δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Η ερευνητική ομάδα εξέτασε 100 ανθρώπους, ηλικίας 18 έως 45 ετών, που χρησιμοποίησαν κινητό τουλάχιστον για ένα χρόνο, χωρίζοντάς τους σε 3 ομάδες σύμφωνα με το χρόνο χρήσης. Μια ομάδα 35 ατόμων είχε χρησιμοποιήσει κινητό για ένα ή δυο χρόνια, άλλη ομάδα 35 ατόμων το χρησιμοποίησε για 2 έως 4 χρόνια και μια τρίτη ομάδα για περισσότερο από 4 χρόνια.

Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν αν μιλούσαν λιγότερο ή περισσότερο από μια ώρα και στη συνέχεια οι ερευνητές τους συνέκριναν με 50 ανθρώπους που δεν είχαν χρησιμοποιήσει ποτέ κινητό και που χρησιμοποιήθηκαν σαν ομάδα ελέγχου. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στην Ινδία.

Όσοι χρησιμοποίησαν το κινητό για περισσότερο από 4 χρόνια εμφάνισαν μεγαλύτερη απώλεια ακοής στις υψηλές συχνότητες, στο δεξί αυτί, σε σχέση με αυτούς που χρησιμοποιούσαν κινητό για ένα έως δυο χρόνια. Η δεύτερη ομάδα είχε απώλεια 16,48 ντεσιμπέλ στην ακτίνα υψηλής συχνότητας, ενώ η πρώτη ομάδα είχε απώλεια 25,54 ντεσιμπέλ.

Η μείωση της ακοής σε σχετικά σύντομη περίοδο πιθανόν περνά απαρατήρητη από τους χρήστες αλλά όχι από τους ειδικούς, δήλωσε ο ερευνητής Andy Vermiglio, από το Λος Άντζελες. Οι χρήστες που εμφάνιζαν συμπτώματα όπως αίσθηση ζέστης, πληρότητα στα αυτιά και κουδούνισμα είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν απώλεια ακοής στις υψηλές συχνότητες.

Η μακρόχρονη χρήση κινητών μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη του εσωτερικού του αυτιού, πιθανολογεί ο Panda και ότι συμπτώματα όπως η ζέστη στο αυτί ή η πληρότητα, ενδεχομένως να είναι αρχικά συμπτώματα.

Η έρευνα είναι πολύ προκαταρκτική για να προκαλέσει ανησυχίες, δηλώνει ο χειρούργος Chester Griffiths από τη Santa Monica. Θεωρεί πως σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας δεν χρειάζεται κάποια αλλαγή στην παρούσα φάση, αλλά θα εφιστούσε την προσοχή στους ανθρώπους, αν έχουν κάποιο σύμπτωμα να σταματήσουν να χρησιμοποιούν κινητό τηλέφωνο ή να περιορίσουν τη χρήση.

Εκπρόσωπος της ένωσης βιομηχανιών κινητής τηλεφωνίας στις Η.Π.Α δηλώνει ότι πολλές έρευνες παγκοσμίως δεν έχουν δείξει προβλήματα στην υγεία από τη χρήση κινητού τηλεφώνου.

Οι συμμετέχοντες χρησιμοποίησαν κινητά GSM. Ο Panda σχεδιάζει να συνεχίσει την έρευνα. Στο μεταξύ, συμβουλεύει για την προστασία της ακοής να χρησιμοποιούνται τα κινητά όταν είναι απολύτως απαραίτητα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόσα κιλά μπορούμε να χάσουμε σε έναν μήνα με ασφάλεια
Θανατηφόρα βακτήρια διψούν για ανθρώπινο αίμα
Οι επιπλοκές στην εγκυμοσύνη είναι πιθανόν να αυξάνουν τους κινδύνους υγείας για δεκαετίες [μελέτη]