Προσφέροντας αχτίδα φωτός σε ανθρώπους που εμφανίζουν συμπτώματα ψύχωσης, εξέταση αίματος μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει να εντοπιστεί αν αντιμετωπίζουν κίνδυνο σοβαρής εγκεφαλικής διαταραχής μελλοντικά.

Η εξέταση αίματος, όταν χρησιμοποιήθηκε σε ψυχικά ασθενείς που εμφάνισαν συμπτώματα που θεωρήθηκαν δείκτες ψύχωσης, εντόπισε όσους αργότερα εμφάνισαν ψύχωση, έδειξαν τα αποτελέσματα.

Η ερευνήτρια, Diana Perkins, του University of North Carolina στο Chapel Hill, δήλωσε ότι η εξέταση αίματος περιέλαβε επιλογή 15 μετρήσεων ανισορροπίας του ανοσοποιητικού και του ορμονικού συστήματος όπως και ενδείξεις οξειδωτικού στρες. Πρόσθεσε ότι τα ευρήματα παρέχουν ενδείξεις σχετικά με τη φύση της σχιζοφρένειας και δείχνουν προς νέους δρόμους που θα μπορούσαν να είναι στόχοι για προληπτικές παρεμβάσεις.

Ο ερευνητής, Clark Jeffries, από το Renaissance Computing Institute των ΗΠΑ, δήλωσε ότι σύγχρονες μέθοδοι βασισμένες σε υπολογιστές μπορούν να ανακαλύψουν σαφείς τάσεις από ανόητα στοιχεία.

Ο Jeffries τόνισε ότι επιστημονικά αποτελέσματα από έρευνες σε πολύπλοκες διαταραχές, όπως η σχιζοφρένεια, μπορούν να μπερδευτούν από πολλούς κρυμμένους παράγοντες. Επομένως, πιο αυστηρή εξέταση είναι απαραίτητη και την κάναμε, δήλωσε.

Η έρευνα κατέληξε ότι η εξέταση αίματος, αν επιβεβαιωθεί και με περαιτέρω έρευνες με άλλες ομάδων βιοδεικτών έχει τη δυνατότητα να είναι υψηλής αξίας σε κλινικό περιβάλλον.

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο περιοδικό ‘’Schizophrenia Bulletin.’’

 

Πηγές:
‘’Schizophrenia Bulletin.’’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια