Δυο νέες έρευνες ισχυρίζονται ότι η υγιεινή διατροφή μπορεί ενδεχομένως να βοηθά την προστασία των νεφρών.

Ο Andrew Smyth, του National University of Ireland Galway, ανέλυσε ερωτηματολόγια που συμπληρώθηκαν από 544.635 συμμετέχοντες σχετικά με την ποιότητα της διατροφής και της πρόσληψης νατρίου και καλίου.

Μια διατροφή υψηλότερης ποιότητας, όπως μετρήθηκε με χρήση 3 διαφορετικών συστημάτων αξιολόγησης για διατροφικές ποιότητες που είναι γνωστό πως μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, συνδέθηκε με 16 έως 23% μειωμένο κίνδυνο ανάγκης για αιμοκάθαρση ή θανάτου από νεφρικά προβλήματα. Στις διατροφές υψηλότερης ποιότητας περιλαμβάνονταν αυτές που ήταν πλούσιες σε φρούτα, λαχανικά και ακόρεστα λιπαρά.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι η υψηλή πρόσληψη νατρίου συνδεόταν με αυξημένο κίνδυνο ανάγκης για αιμοκάθαρση ή θανάτου από νεφρικά προβλήματα αλλά δεν φάνηκε όφελος για τη χαμηλή πρόσληψη νατρίου σε σύγκριση με τη μέτρια πρόσληψη. Αντίθετα, η υψηλή πρόσληψη καλίου συνδέθηκε με μειωμένο μελλοντικό κίνδυνο.

Ο Dr. Smyth, δήλωσε ότι τα ευρήματα επεκτείνουν τα γνωστά οφέλη της υγιεινής διατροφής και δείχνουν ότι η κατανάλωση υγιεινών τροφίμων θα μπορούσε να προστατεύσει από μελλοντικά σημαντικά νεφρικά προβλήματα.

Καθώς η διατροφική παρέμβαση αποτελεί είναι απλό και χαμηλού κόστους μέσο, προσφέρει τη δυνατότητα σημαντικής μείωσης του βάρους της χρόνιας νεφρικής νόσου, ενώ επίσης προστατεύει από καρδιαγγειακή νόσο.

Σε άλλη έρευνα, η Meg Jardine, ανακάλυψε ότι ο περιορισμός της πρόσληψης αλατιού μειώνει τη λευκωματουρία, που αποτελεί σημάδι νεφρικής δυσλειτουργίας.

Στην έρευνα, 120 χωριά στην Κίνα είτε δεν δέχτηκαν παρέμβαση είτε έλαβαν μέρος σε 18μηνο πρόγραμμα μείωσης νατρίου. Το πρόγραμμα περιέλαβε εκπαίδευση και πρόσβαση σε υποκατάστατο χαμηλού νατρίου με προσθήκη καλίου.
Κάτοικοι χωριών οι οποίοι ακολούθησαν την παρέμβαση μείωσης του νατρίου είχαν 33% χαμηλότερη πιθανότητα λευκωματουρίας σε σύγκριση με ανθρώπους που κατοικούσαν στα χωριά ελέγχου.

Ο Dr. Jardine, δήλωσε ότι η κύρια ερώτηση τώρα είναι αν η διατροφική μείωση του αλατιού θα μπορούσε επίσης να προστατεύσει από την εξελικτική νεφρική βλάβη και αν ναι, διατροφικές παρεμβάσεις σε επίπεδο κοινότητας θα αποτελούσαν νέα μέθοδο βελτίωσης της νεφρικής λειτουργίας με σχετικά χαμηλό κόστος.

Οι έρευνες θα παρουσιαστούν στο συνέδριο ASN Kidney Week 2014, στη Φιλαδέλφεια.

 

Πηγές:
Ξένος τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Και τώρα...αγωνιζόμαστε" - Από το σοκ της διάγνωσης, στη μάχη με τον καρκίνο
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ