Η μείωση των ανησυχιών ότι η άσκηση ή οι δραστηριότητες μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης είναι το κλειδί για την αντιμετώπιση της πάθησης, αναφέρει νέα έρευνα.

Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης είναι πάθηση με κύριο χαρακτηριστικό την εξάντληση. Επηρεάζει την καθημερινή ζωή με διαφόρων βαθμών ένταση.

Οι τρέχουσες αγωγές για την πάθηση στοχεύουν στη μείωση της κούρασης και στη βελτίωση της σωματικής λειτουργίας, βελτιώνοντας την ικανότητα βαδίσματος του ασθενούς ή τις καθημερινές εργασίες τις οποίες οι περισσότεροι θεωρούν δεδομένες.

Η καθηγήτρια Trudie Chalder, του Kings College London, δήλωσε ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι οι φοβικές πεποιθήσεις μπορούν να αλλάξουν με την άμεση αμφισβήτησή τους ή με απλές συμπεριφορικές αλλαγές.

Οι φόβοι ότι η άσκηση ή η δραστηριότητα θα επιδεινώσουν τα συμπτώματα αποτελούν κατανοητή αντίδραση στην πάθηση.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στατιστική μέθοδο για τον εντοπισμό των παραγόντων που είναι σημαντικοί στην αντιμετώπιση της πάθησης.

Από τους παράγοντες που αναλύθηκαν, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η μείωση των πεποιθήσεων αποφυγής του φόβου ήταν η πιο ισχυρή και ισοδυναμούσε με μέχρι το 60% της γενικής επίδρασης 2 θεραπειών για την πάθηση. (γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία και διαβαθμισμένη γυμναστική).

Τα ευρήματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέες θεραπείες του συνδρόμου.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘’The Lancet Psychiatry.’’

 

Πηγές:
‘’The Lancet Psychiatry.’’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ψυχολογική βοήθεια από το τηλέφωνο βοηθά στην καταπολέμηση της μοναξιάς και της κατάθλιψης των ηλικιωμένων [μελέτη]
Τα φάρμακα GLP-1RA για διαβήτη συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο πνευμονίας εξ εισροφήσεως μετά από ενδοσκόπηση [μελέτη]
Η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία διπλασιάζει τις πιθανότητες για μελλοντική εμφάνιση πολλαπλής σκλήρυνσης [μελέτη]