Γυναίκες που γεννούν πρόωρα μπορεί ενδεχομένως να αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας και εγκεφαλικού επεισοδίου, υποδεικνύει προκαταρκτική έρευνα.

Ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από 10 μεγάλες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στη Δανία, τη Φινλανδία, τη Νορβηγία και τη Σκωτία, για να εξηγήσουν την πιθανή σχέση μεταξύ του πρόωρου τοκετού και του κινδύνου για καρδιοπάθεια.

Η πιο μικρή έρευνα είχε περισσότερες από 3.700 γυναίκες. Η μεγαλύτερη είχε περισσότερες από 923.000.
Γυναίκες με ιστορικό πρόωρου τοκετού είχαν 38% αυξημένο κίνδυνο για μοιραία και μη μοιραία καρδιοπάθεια που αφορούσε μπλοκαρισμένα αγγεία. Ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου ήταν 71%.

Η έρευνα αποκάλυψε σχέση μόνο μεταξύ του πρόωρου τοκετού και του κινδύνου καρδιοπάθειας και εγκεφαλικού επεισοδίου. Δεν αποδείχτηκε αιτιατή σχέση.

Ο ερευνητής Dr. Karst Heida, του University Medical Center, στην Ουτρέχτη, δήλωσε ότι πολλές γυναίκες που έχουν πρόωρο τοκετό ήδη έχουν παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθεια.

Αυτό σημαίνει ότι οι παράγοντες που σχετίζονται με την καρδιοπάθεια μπορεί ενδεχομένως να παίζουν ρόλο και στον πρόωρο τοκετό.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, δεν υπάρχουν ακόμα αρκετές ενδείξεις ώστε να περιλαμβάνεται ο πρόωρος τοκετός στον αποδεκτό κατάλογο καρδιακού κινδύνου ή σε οδηγίες πρόληψης.

Ωστόσο, το εύρημα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τον εντοπισμό γυναικών που αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας και για να τους προταθεί να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος καρδιοπάθειας, δήλωσε ο Heida.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ‘’European Journal of Preventive Cardiology.’’

 

Πηγές:
‘’European Journal of Preventive Cardiology.’’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Λαϊκό": Για πρώτη φορά, ράντζα στη Μονάδα Μεταμοσχεύσεων
Εντοπίστηκαν εκατοντάδες νέα γονίδια που συνδέονται με τη διαταραχή χρήσης καπνού
Ασκήσεις για να κρατάτε σε φόρμα τον εγκέφαλο