Σήμερα οι παθήσεις της ωχράς κηλίδας και ο σακχαρώδης διαβήτης είναι συνολικά οι κύριοι λόγοι απώλειας όρασης και αφορούν τη δεύτερη και τρίτη ηλικία.

Σχετικά με διαγνωστική για προβλήματα ωχράς κηλίδας και σακχαρώδη διαβήτη στον αμφιβληστροειδή, στην Ημερίδα του Ελληνικού Κολλεγίου Οφθαλμολογίας θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά τεχνολογίες οι οποίες, με πολύ εύκολο και με μηδενικά επεμβατικό τρόπο, προσφέρουν εξαιρετικές πληροφορίες στο χειρουργό- οφθαλμίατρο για τη διάγνωση και την αντιμετώπιση σοβαρών προβλημάτων όρασης.

Η Ημερίδα του Ελληνικού Κολλεγίου Οφθαλμολογίας πραγματοποιείται στις 14 Φεβρουαρίου στην Αθήνα στο ξενοδοχείο Divani Caravel. Για τα θέματα της Ημερίδας μίλησαν σήμερα σε συνέντευξη τύπου οι Αναστάσιος Κανελλόπουλος – Πρόεδρος, Γεώργιος Χρονόπουλος - Αντιπρόεδρος, Γεώργιος Χαρώνης - Γεν. Γραμματέας, Κωνσταντίνος Καραμπάτσας - Ταμίας, Ιωάννης Δατσέρης - Ειδικός Γραμματέας, Στυλιανός Χαϊδούλης - Μέλος, Λέανδρος Βατάκας - Μέλος, Ιωάννης Ασλανίδης - Μέλος και Σπύρος Γκορέζης – Μέλος.

Στην επέμβαση καταρράκτη, οι τελευταίες εξελίξεις προσφέρουν μεγαλύτερη ασφάλεια της επέμβασης χρησιμοποιώντας εξειδικευμένη τεχνολογία καθώς και τη βελτίωση του μετεγχειρητικού αποτελέσματος όσον αφορά την οπτική οξύτητα χωρίς την ανάγκη γυαλιών. Μπορούν δηλαδή πια να διορθώνονται μαζί με την επέμβαση καταρράκτη και η υπολειπόμενη μυωπία, υπερμετρωπία ή/και αστιγματισμός που μπορεί να είχε ο/η ασθενής πολλά χρόνια πριν από την επέμβαση. Αυτό γίνεται με ειδικές τεχνολογίες οι οποίες αποτυπώνουν και καθοδηγούν το χειρουργό οφθαλμίατρο ενδοεγχειρητικά στην ολοκλήρωση αυτής της πολύ εξειδικευμένης παρέμβασης, που είναι και η πιο συχνή για όλους τους ανθρώπους.

Στον κερατόκωνο πολλές από τις καινούριες διαγνωστικές και θεραπευτικές τεχνικές έχουν ξεκινήσει από την Ελλάδα. Θα ζητηθούν πιο ευαίσθητες διαγνωστικές τεχνολογίες, όπως, παραδείγματος χάρη, στο επιθήλιο του κερατοειδή, που, θεωρητικά, μπορούν να διαγνώσουν τον κερατόκωνο σε εφήβους της χώρας μας, πολύ πιο νωρίς από ό,τι οι συμβατικές μέθοδοι και να τους δοθεί η δυνατότητα να σταθεροποιήσουν τον κερατόκωνο σε πολύ πρώιμο στάδιο, έτσι ώστε ποτέ να μην αποκτήσει σημαντική κλινική επίπτωση στη ζωή αυτών των νέων ανθρώπων. Σημειωτέον, ο κερατόκωνος πιθανόν να αφορά 1 στα 20 νεαρά αγόρια στην Ελλάδα, σε κάποιο βαθμό. Οι θεραπείες του κερατόκωνου με διασύνδεση κολλαγόνου, μας υπόσχονται σήμερα ότι θα μπορέσουμε να εξαλείψουμε την κλινική επίπτωση του κερατόκωνου που, όπως γνωρίζουμε, είναι ο κύριος λόγος για μεταμόσχευση κερατοειδή, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και στον περισσότερο κόσμο.

Ακόμη και η «ενοχλητική» πρεσβυωπία μπορεί να αντιμετωπισθεί σήμερα, χάρις στις εντυπωσιακές εξελίξεις στον τομέα της Οφθαλμολογίας. Ειδικότερα για την αντιμετώπιση της πρεσβυωπίας οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές, καθώς στα χέρια των οφθαλμιάτρων και στην χώρα μας υπάρχουν πολλαπλές επιλογές, όπως οι ενδοκερατικοί φακοί (inlay), η ειδική σμίλευση του κερατοειδή με τρόπο που αποδίδει την ικανότητα να μπορεί να διαβάσει κάποιος καλά και κοντά και μακριά, η τεχνική Monovision στην οποία ένα από τα δύο μάτια, το μη επικρατές μάτι, εστιάζεται καλύτερα για κοντά, όπως και σε λίγο μεγαλύτερες ηλικίες, η χρήση πολυεστιακών φακών σε επέμβαση καταρράκτη.

Επίσης, τις συχνά «παραμελημένες» ξηροφθαλμία και βλεφαρίτιδα, που μπορεί να εμφανίσει κάποτε καθένας από εμάς και που συστηματικά επηρεάζει μεγάλο ποσοστό του γενικού πληθυσμού. Στην Ημερίδα του Ελληνικού Κολλεγίου Οφθαλμολογίας θα συζητηθούν επαναστατικές νέες μέθοδοι για τη διάγνωση, παρακολούθηση και θεραπεία της ξηροφθαλμίας και της βλεφαρίτιδας, κάτι που επηρεάζει όχι μόνο την άνεση της καθημερινής ζωής του ατόμου αλλά σημαντικά και την ποιότητα όρασης, καθώς και την ανάρρωση από διάφορες παρεμβάσεις, όπως είναι η επέμβαση του καταρράκτη ή η επέμβαση διόρθωσης μυωπίας, υπερμετρωπίας ή/και αστιγματισμού με laser.

Αναφορά θα γίνει και στις Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας καθώς στο πρόσφατο πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων (Ν. 4254/2014- ΦΕΚ Α 85) την περασμένη άνοιξη, συμπεριλήφθηκε και νέα διάταξη, όσον αφορά στις Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται βεβαίως και οι Οφθαλμολογικές.

Το Ελληνικό Κολλέγιο Οφθαλμολογίας έχει πρωτοστατήσει στην δημιουργία του και είχε ανακοινώσει ότι το βήμα αυτό είναι εξαιρετικής σημασίας και, ίσως με καθυστέρηση σχεδόν μιας δεκαετίας, φέρνει τη χώρα μας πια στο ίδιο επίπεδο με τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και όλων των προηγμένων χωρών (Ηνωμένες Πολιτείες, Καναδάς, Νότιος Αφρική, Ιαπωνία, Σιγκαπούρη κ.λπ.). Πρέπει να σημειωθεί ότι η μεγάλη αυτή, καινούρια σελίδα στην ελληνική ιατρική, έγινε με πολύ επίμονη προσπάθεια συνεργασίας με όλους τους αρμόδιους φορείς, από τα μέλη του Κολλεγίου Οφθαλμολογίας. Το μέτρο αυτό συμβάλλει και στην εξοικονόμηση σημαντικών πόρων για το σύστημα υγείας, αλλά συντελεί και στη μεγαλύτερη ασφάλεια των επεμβάσεων, καθώς ο ασθενής δεν εκτίθεται άσκοπα σε κινδύνους του νοσοκομειακού περιβάλλοντος όπως οι λοιμώξεις. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Ελληνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας το καθαρό όφελος του Δημοσίου από τις ΜΗΝ μπορεί να ξεπερνά τα 250 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό πως παρά την δυσμενή οικονομική συγκυρία που πλήττει την χώρα μας, τα μέλη του Ελληνικού Κολλεγίου Οφθαλμολογίας χωρίς καμιά κρατική επιχορήγηση έχουν επενδύσει τα μέγιστα σε τεχνολογία αιχμής προκειμένου να αντιμετωπίσουν όλο το φάσμα των διαγνωστικών και θεραπευτικών προκλήσεων της σύγχρονης οφθαλμολογίας. Στην Ελλάδα σήμερα παρά την πολιτική της λιτότητας που δυστυχώς έχει επικρατήσει, οι συνάδελφοι του ΕΣΥ, όπως τονίστηκε στη συνέντευξη τύπου, δίνουν έναν άνισο αγώνα προκειμένου να διαφυλάξουν το ύψιστο αγαθό, την όραση του Έλληνα πολίτη. Το Ελληνικό Κολλέγιο Οφθαλμολογίας πλαισιώνει αυτή την προσπάθεια σαν αρωγός και συμβάλει με την εμπειρία και την υψηλής στάθμης τεχνολογία στην επίτευξη αυτού του στόχου. Τονίστηκε πως το 70% των επενδύσεων και ερευνών στην Οφθαλμολογία γίνονται αυτή την στιγμή από τα μέλη του Κολλεγίου.

Τέλος, θα συζητηθεί, με πρωτοπορία για ελληνικό Συνέδριο, το brain drain, η απώλεια δηλαδή νέων ταλέντων από την Ελλάδα προς άλλες τρίτες χώρες με τις δυσμενείς επαγγελματικές συνθήκες που ισχύουν στον ιδιωτικό τομέα. Δύο νέοι χειρουργοί οφθαλμίατροι θα παρουσιάσουν τις προκλήσεις και δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στα πρώτα βήματα της επαγγελματικής τους δραστηριότητας, όπως, επίσης, θα δοθεί και η δυνατότητα στην ολομέλεια να προβάλλει ερωτήσεις και συζητήσεις, κάτι που για το Κολλέγιο Οφθαλμολογίας αποτελεί το κύριο μέρος της συνεδρίασης και ένα από τα πιο σημαντικά μέσα ανέλιξης της επιστημονικής σκέψης και γνώσης.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας