Φάρμακα για τον βήχα και το κρυολόγημα, τα οποία χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή, για παιδιά κάτω των δύο ετών αποφάσισαν να αποσύρουν από την αγορά διεθνείς φαρμακοβιομηχανίες ύστερα από αμερικανική έκθεση που προειδοποιεί για πιθανές επιπτώσεις στην υγεία των μωρών.

Για περιπτώσεις στις οποίες έγινε ‘κακή χρήση’, που οδήγησε στη χορήγηση υπερβολικής δόσης των φαρμάκων σε βρέφη και μωρά, με σοβαρότατες επιπτώσεις στην υγεία τους κάνει λόγο η έκθεση του αμερικανικού οργανισμού Φαρμάκων (FDA).



Ανάμεσα στα φάρμακα αποσύρονται είναι τα: Johnson & Johnson Pediacare Infant Drops, Tylenol Concentrated InfantsDrops, Wyeth's Dimetapp Decongestant Infant Drops, Novartis' Triaminic Infant & Toddler Thin Strips και το Prestige Brands Holdings' Little Colds Decongestant Plus Cough.

Σύμφωνα με στοιχεία, που δημοσιοποίησε ο FDA τα τελευταία 40 χρόνια στις ΗΠΑ σημειώθηκαν 54 θάνατοι παιδιών, λόγω υπερβολικής δόσης φαρμάκων για το κρυολόγημα.

Ο αμερικανικός οργανισμός φαρμάκων σε ανακοίνωσή του ζητά από τις φαρμακοβιομηχανίες να προσθέσουν ειδική ετικέτα στα φάρμακα του είδους στην οποία να προειδοποιούνται οι γονείς και να ακολουθούν αυστηρά την ενδεδειγμένη δοσολογία.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κέρδη μεγαλύτερα από τις προβλέψεις για την Johnson & Johnson
Τι φάρμακα χρειάζονται οι άνθρωποι στο διάστημα
Υπερηχογραφική σαλπιγγογραφία: Οδηγός για τις γυναίκες