Ασθενείς με σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα έχουν περισσότερες από διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίζουν ημικρανίες, αναφέρει έρευνα στο περιοδικό ''Plastic and Reconstructive Surgery—Global Open''.

Η σχέση είναι και αντίστροφη, με τους ασθενείς με ημικρανίες να έχουν περισσότερες πιθανότητες για σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, σύμφωνα με την έρευνα του Dr. Huay-Zong Law, από το University of Texas Southwestern Medical Center, στο Ντάλας.

Ποσοστό 3,7% όσων απάντησαν είχε σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα και 16,3% ημικρανίες. Αναλύθηκαν οι σχέσεις μεταξύ των 2 παθήσεων, με προσαρμογή για ορισμένους παράγοντες.

Tα ευρήματα έδειξαν ότι άνθρωποι με ημικρανίες ήταν πιο πιθανό να έχουν σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα και αντίστροφα.

Ημικρανίες είχε το 34% των ανθρώπων με σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα που απάντησαν, σε σύγκριση με ποσοστό 16% όσων δεν είχαν το σύνδρομο. Μετά από προσαρμογή για άλλους παράγοντες, οι πιθανότητες ημικρανίας ήταν 2,6 φορές περισσότερες σε ανθρώπους με σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα.

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα υπήρχε στο 8% των συμμετεχόντων με ημικρανία έναντι 3% όσων δεν είχαν ημικρανία.

Σε προσαρμοσμένη ανάλυση, οι πιθανότητες συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα ήταν περίπου 2,7 φορές υψηλότερες σε όσους είχαν ημικρανία.

Οι 2 παθήσεις είχαν ορισμένους κοινούς παράγοντες κινδύνου-ιδιαίτερα το γυναικείο φύλο, την παχυσαρκία, το διαβήτη και το κάπνισμα. Το σύνδρομο συνδεόταν με μεγαλύτερη ηλικία και ημικρανία σε μικρότερη ηλικία. Οι σχέσεις μεταξύ ημικρανίας και συνδρόμου ήταν ανεξάρτητες από τους παραπάνω παράγοντες.

Η νέα έρευνα είναι η πρώτη που δείχνει σχέση μεταξύ του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα και της ημικρανίας. 

Η φύση της σχέσης παραμένει ασαφής και οι 2 παθήσεις μπορεί ενδεχομένως να μοιράζονται κάποιον συστημικό ή νευρολογικό παράγοντα κινδύνου, αναφέρουν οι ερευνητές.

Πηγές:
''Plastic and Reconstructive Surgery—Global Open''.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα