Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ‘’Neurology’’, ανακάλυψε ότι άνθρωποι που ροχαλίζουν δυνατά και έχουν αναπνευστικά προβλήματα κατά τη διάρκεια του ύπνου, μπορεί ενδεχομένως να εμφανίσουν απώλεια μνήμης και νοητική εξασθένηση σε πολύ νεότερη ηλικία σε σχέση με το μέσο όρο.

Οι ερευνητές του NYU Langone Medical Center, μελέτησαν το ιστορικό σχεδόν 2.500 ανθρώπων, 55 έως 90 ετών. Οι συμμετέχοντες είτε είχαν φυσιολογική εγκεφαλική λειτουργία, είτε ελαφριά νοητική εξασθένηση, είτε αρχικά στάδια της νόσου Alzheimer.

Η έρευνα ανακάλυψε ότι άνθρωποι με άπνοια ύπνου διαγνώστηκαν με ελαφριά νοητική εξασθένηση κατά μέσον όρο 10 χρόνια νωρίτερα σε σχέση με ανθρώπους χωρίς άπνοια.

Αν και η έρευνα δεν αποκάλυψε αιτιατή σχέση, η Dr. Carol Ash, δήλωσε ότι προσθέτει στοιχεία σε αυξανόμενες ενδείξεις που συνδέουν τον ύπνο με την εγκεφαλική υγεία.

Ευτυχώς, δήλωσε, υπάρχουν πράγματα που μπορεί να κάνει κάποιος για να μειώσει τον κίνδυνο.
Όταν έχει συμπτώματα ροχαλητού ή άλλα που υποδεικνύουν την ύπαρξη διαταραχών στην αναπνοή κατά τον ύπνο, θα πρέπει ενδεχομένως να το λάβει σοβαρά υπόψη για διάγνωση και αντιμετώπιση.

Η απώλεια λίγων κιλών, επίσης, μπορεί να είναι αποτελεσματική, καθώς το υπερβάλλον βάρος συχνά συμβάλλει στο ροχαλητό και σε αναπνευστικά προβλήματα.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ασθενείς των οποίων τα ζητήματα ύπνου αντιμετωπίστηκαν μπόρεσαν να αποφύγουν τη νοητική εξασθένηση.

Ο ερευνητής Ricardo Osorio, χαρακτήρισε τα ευρήματα συναρπαστικά και δήλωσε ότι η ηλικία έναρξης της ελαφριάς νοητικής εξασθένησης σε ανθρώπους των οποίων τα αναπνευστικά προβλήματα αντιμετωπίστηκαν ήταν σχεδόν ίδια με αυτή ανθρώπων που δεν είχαν καθόλου αναπνευστικά προβλήματα.

Η Dr. Carol Ash, υπογράμμισε τη σημασία της διάγνωσης και της αντιμετώπισης των προβλημάτων ύπνου, καθώς εκτός από την έκπτωση μνήμης, το ροχαλητό και η άπνοια έχουν επίσης συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακής προσβολής και άλλων απειλητικών για τη ζωή, νόσων.

 

Πηγές:
‘’Neurology’’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;