Ενώ η παρατεταμένη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στο δέρμα, η αυξημένη έκθεση στο φως του ήλιου, ενδεχομένως μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για προχωρημένο καρκίνο του μαστού κατά 50%.

Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι γυναίκες που είχαν υψηλή έκθεση στο φως του ήλιου εμφάνισαν τις μισές πιθανότητες να παρουσιάσουν προχωρημένο καρκίνο στο μαστό-καρκίνο που έχει επεκταθεί πέρα από το στήθος-σε σύγκριση με γυναίκες που είχαν χαμηλή έκθεση στον ήλιο.

Το εύρημα αφορούσε μόνο γυναίκες με ανοιχτόχρωμο χρώμα δέρματος.

Η έκθεση στον ήλιο αυξάνει τα επίπεδα της βιταμίνης D στον οργανισμό. Η διαφορά παρατηρήθηκε μόνο σε γυναίκες με καρκίνο σε προχωρημένο στάδιο, υποδεικνύοντας ότι πιθανόν η βιταμίνη D να παίζει κάποιο ρόλο στην επιβράδυνση της ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων στον μαστό.

Η επικεφαλής της έρευνας Esther John, του Κέντρου Καρκίνου της Βόρειας Καρολίνας, πιστεύει ότι το ηλιακό φως βοηθά στη μείωση του κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου στο μαστό επειδή η έκθεση στον ήλιο βοηθά τον οργανισμό στην παραγωγή της βιταμίνης D.

Είναι πιθανό τα ευρήματα να παρατηρήθηκαν μόνο σε γυναίκες με ανοιχτόχρωμο δέρμα επειδή η έκθεση στον ήλιο παράγει λιγότερη βιταμίνη D σε γυναίκες με φυσικό σκουρόχρωμο δέρμα.

Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι το ηλιακό φως δεν είναι η μοναδική πηγή βιταμίνης D. Η βιταμίνη περιέχεται και στις πολυβιταμίνες, στα λιπαρά ψάρια και στις ενισχυμένες τροφές, όπως το γάλα, τα δημητριακά και οι χυμοί φρούτων.

Οι γυναίκες δεν θα πρέπει να προσπαθήσουν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο μαστό κάνοντας ηλιοθεραπεία, καθώς παραμονεύει ο κίνδυνος για εμφάνιση καρκίνου στο δέρμα. Αντί για ηλιοθεραπεία θεωρείται πιθανόν ευεργετικό το να περνούν λίγη ώρα εκτός σπιτιού κατά τη διάρκεια της ημέρας ή να προσθέτουν συμπληρώματα βιταμίνης D στη διατροφή τους, σημειώνουν οι ερευνητές.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘American Journal of Epidemiology’.

Πηγές:
‘American Journal of Epidemiology’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οπιοειδή στην εγκυμοσύνη: Καμία σύνδεση με ψυχιατρικές επιπτώσεις στα παιδιά [μελέτη]
Οι νικητές των Αριστείων Φαρμακευτικής Αγοράς 2024
Long CoViD και δύσπνοια [μελέτη]