Επιστήμονες ολοκλήρωσαν με επιτυχία το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση του προληπτικού εμβολιασμού ινσουλίνης κατά του διαβήτη τύπου 1. Αξιολογήσεις της διεθνούς έρευνας Ρre-Point δείχνουν θετική ανοσολογική αντίδραση σε άτομα που βρίσκονται σε κίνδυνο, στα οποία χορηγήθηκε στοματικά, ινσουλίνη. Ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως υπογλυκαιμία, δεν αναφέρθηκαν. 

Τα αποτελέσματα δημοσιοποίησαν ερευνητές του διαβήτη από το DFG Center for Regenerative Therapies στη Δρέσδη και το Ινστιτούτο έρευνας για τον Διαβήτη, Helmholtz στο Μόναχο, από κοινού με ερευνητές από τη Βιέννη, το Μπρίστολ και το Ντένβερ, στο επιστημονικό περιοδικό ''JAMA''.

Το επόμενο βήμα είναι να διερευνηθεί αν ο εμβολιασμός ινσουλίνης μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση της νόσου σε μόνιμη βάση. Στην pre -POINT μελέτη υποβλήθηκαν σε θεραπεία παιδιά με υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 1 στη Γερμανία, την Αυστρία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία, κατά μέσο όρο έξι μήνες με χορήγηση ινσουλίνης από το στόμα, μία φορά ημερησίως.

Η ομάδα ελέγχου έλαβε εικονικό φάρμακο (placebo). Στην ομάδα με το φάρμακο χορηγήθηκε κατά τη διάρκεια των έξι μηνών ινσουλίνη σε διαφορετικές αυξητικές δόσεις, ως σκόνη μαζί με τα τρόφιμα. Η υψηλότερη δόση (67,5 mg) ινσουλίνης προκάλεσε τελικά την επιθυμητή ανοσοαπόκριση. «Ένα σημαντικό εύρημα ήταν ότι δεν υπήρχαν αρνητικές παρενέργειες», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής Ezio Bonifacio από το Center for Regenerative Therapies. «Αυτό δείχνει ότι αναπαραστήσαμε με επιτυχία τις κανονικές διαδικασίες στο σώμα ενός υγιούς παιδιού, που εμποδίζουν την εμφάνιση διαβήτη τύπου 1».

Επειδή η ινσουλίνη σε αυτή την χορηγούμενη μορφή διαχωρίζεται στο στομάχι, δεν έχει καμία επίδραση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. «Υποθέτουμε ότι η πλειονότητα της ανοσολογικής απόκρισης εμφανίζεται από την στοματική χορήγηση ινσουλίνης», συμπληρώνει ο Bonifacio.

Μοναδικό σε αυτή την μελέτη, σύμφωνα με την καθηγήτρια Anette-Gabriele Ziegler από το Ινστιτούτο για την έρευνα του διαβήτη, ήταν ότι η ινσουλίνη χορηγήθηκε προφυλακτικά ως εμβόλιο σε μια εποχή που τα παιδιά δεν είχαν ακόμα αυτοάνοση αντίδραση, δηλαδή δεν είχαν αναπτύξει αυτοαντισώματα.

Αυτό αποτελεί επανάσταση στη θεραπεία του διαβήτη τύπου - 1, αναφέρει χαρακτηριστικά η Ziegler, προσθέτοντας ότι όταν το ανοσοποιητικό σύστημα δεν γνωρίζει το ίδιο την προστατευτική ανοσολογική απόκριση, η ιατρική θα πρέπει απλά να δώσει μια μικρή βοήθεια. Τα αποτελέσματα της μελέτης αξιολογήθηκαν θετικά από το Juvenile Diabetes Research Foundation, που χρηματοδότησε το έργο: «Τα αποτελέσματα της μελέτης pre-POINT είναι ένα κίνητρο για εμάς, ένα πρώτο βήμα για να μπορέσουμε να εμποδίσουμε την εμφάνιση του διαβήτη τύπου 1 στα παιδιά που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο εμφάνισης της νόσου, τονίζει η Julia Greenstein, Αντιπρόεδρος του τομέα Discovery Research.

Πηγές:
''JAMA''.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο