Ελπίδα σε ασθενείς με διάσπαρτο καρκίνο στην κοιλιά δίνει η εφαρμογή νέων τεχνολογιών και χειρουργικών τεχνικών.

Πρόκειται για τη μέθοδο της κυτταρομειωτικής χειρουργικής, με ταυτόχρονη διεγχειρητική χημειοθεραπεία. Κατά την εφαρμογή της, οι εξειδικευμένοι χειρουργοί παρεμβαίνουν στο περιτόναιο, αφαιρούν όσους όγκους είναι ορατοί (μέχρι μεγέθους 2-4 χιλιοστών) και στη συνέχεια προχωρούν σε έκπλυση του περιτόναιου με χημειοθεραπευτικά φάρμακα, προκειμένου να εξαλειφθούν καρκινικά κύτταρα που δεν είναι ορατά.

Στη συνέχεια, ο ασθενής νοσηλεύεται σε εξειδικευμένη μονάδα εντατικής θεραπείας (συνήθως το 10-15% των ασθενών) ή σε εξειδικευμένη μονάδα αυξημένης φροντίδας της πιστοποιημένης χειρουργικής κλινικής. Συνολικά, η νοσηλεία διαρκεί περίπου δύο εβδομάδες, ενώ η επέμβαση διαρκεί 4-6 ώρες με απόλυτα εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Η μέθοδος αυτή, επιτυγχάνει διάμεση επιβίωση τριών ετών σε περιπτώσεις καρκίνου παχέος εντέρου, 2,5 ετών σε καρκίνο ωοθηκών, 8-10 ετών σε ψευδομύξωμα, 4-5,5 ετών σε περιπτώσεις μεσοθηλιώματος και 1-1,5 έτος σε περιπτώσεις καρκίνου στομάχου.
Τα παραπάνω τόνισαν σε συνέντευξη Τύπου ο Συντονιστής Διευθυντής Α Χειρουργικού Τμήματος του αντικαρκινικού νοσοκομείου ΕΑΝΠ «Μεταξά» Γιάννης Σπηλιώτης, η υπεύθυνη Κλινικής Χειρουργικής-Μονάδας Διεγχειρητικής Υπερθερμικής Ενδοπεριτοναϊκής Χημειοθεραπείας Ευγενία Χαλκιά και η Συντονίστρια Διευθύντρια Αναισθησιολογικού του αντικαρκινικού νοσοκομείου ΕΑΝΠ «Μεταξά» Χριστίνα Μιχαλολιάκου. Η συνέντευξη Τύπου δόθηκε με αφορμή τη διοργάνωση του διήμερου ιατρικού συνεδρίου «Peritoneal Surface Malignancy Experts Meeting» που θα γίνει στις 8 και 9 Μαΐου στο ξενοδοχείο Athens Plaza Hotel.

Στο συνέδριο θα μετέχουν επιστήμονες από Αμερική, Ευρώπη και Αυστραλία και θα αναλύσουν την εμπειρία τους και τα αποτελέσματα από την εφαρμογή της μεθόδου. Διεθνώς υπάρχουν 28 πιστοποιημένα κέντρα για την εφαρμογή της μεθόδου, συμπεριλαμβανομένης της 1ης χειρουργικής του νοσοκομείου Μεταξά, από τη χώρα μας.

Ο κ. Σπηλιώτης υπογράμμισε πως η εφαρμογή της μεθόδου αφορά ασθενείς με διάσπαρτο καρκίνο στην κοιλιά (παχέος εντέρου, ωοθηκών κα) και προσδόκιμο ζωής 3 με 6 μήνες. Μετά το χειρουργείο έχει αποδειχθεί πως το 40% των ασθενών ζει μέχρι και 5 χρόνια.

Η Συντονίστρια Διευθύντρια Αναισθησιολογικού του αντικαρκινικού νοσοκομείου ΕΑΝΠ «Μεταξά» Χριστίνα Μιχαλολιάκου ανέφερε ότι στην Ελλάδα κάθε χρόνο 700 ασθενείς αναπτύσσουν περιτοναϊκή καρκινωμάτωση. Από αυτούς, το 55% αφορά τις ωοθήκες, 25% το παχύ έντερο, 7% ψευδομύξωμα, 5% μεσοθηλίωμα και 8% το στομάχι.

Από τους 700, οι 210 πληρούν τις προϋποθέσεις για να υποβληθούν σε αυτήν τη μέθοδο.
Στο αντικαρκινικό νοσοκομείο «Μεταξά» χειρουργούνται τρεις ασθενείς το μήνα και 35 έως 40 τον χρόνο.

Από την πλευρά της, η κ. Χαλκιά επεσήμανε πως η μέθοδος είναι συμπληρωματική προς τις χημειοθεραπείες, ενώ το Ογκολογικό Συμβούλιο αποφασίζει ως προς το ποιοι ασθενείς μπορούν να την ακολουθήσουν.

Ο κ. Σπηλιώτης καταλήγοντας σημείωσε πως στην Ελλάδα τα τελευταία δέκα χρόνια έχουν γίνει συνολικά 212 επεμβάσεις σε 198 ασθενείς με αυτήν την χειρουργική τεχνική, που σημαίνει ότι ορισμένοι επανέλαβαν το χειρουργείο αυτό για δεύτερη φορά, μετά από αρκετά χρόνια.

A.ΠΑΠ.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Προκαλεί ΔΕΠΥ και αυτισμό η παρακεταμόλη στην εγκυμοσύνη; [μελέτη]
Στον ορίζοντα εξέταση αίματος για την έγκαιρη διάγνωση της πολλαπλής σκλήρυνσης
Πόσο ωφέλιμη είναι η ρύθμιση του σακχάρου μετά το εγκεφαλικό [μελέτη]