Άνθρωποι που πάσχουν από ψύχωση είναι πιθανό να έχουν υψηλά επίπεδα παραγόντων κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως επιπλέον λίπος γύρω από το στομάχι, ανακάλυψε νέα έρευνα.

Στη μεγαλύτερη έρευνα του είδους της, στη Βρετανία, σε δείγμα 400 εξωτερικών ασθενών με ψύχωση, οι ερευνητές ανακάλυψαν κεντρική παχυσαρκία στο 80% των συμμετεχόντων.

Η ερευνήτρια, Fiona Gaughran, του King's College London, δήλωσε ότι ενώ προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι άνθρωποι αυξάνουν το βάρος τους όταν αρχίζουν τη λήψη αντιψυχωσικών, η έρευνα σε ανθρώπους που είχαν ψύχωση- σχεδόν 16 χρόνια κατά μέσον όσο- δεν ανακάλυψε διαφορά στα ποσοστά καρδιαγγειακού κινδύνου μεταξύ των διαφόρων αντιψυχωσικών φαρμάκων.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το 48% των συμμετεχόντων ήταν παχύσαρκοι.

Επιπλέον, σχεδόν όλες οι γυναίκες και πολλοί άντρες είχαν περίμετρο μέσης πάνω από το όριο της International Diabetes Federation (IDF) για την κεντρική παχυσαρκία.

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη μέτρηση, 83% των ασθενών είχαν κεντρική παχυσαρκία (95% των γυναικών και 74% των αντρών).
Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων (57%) πληρούσε τα κριτήρια της IDF για το μεταβολικό σύνδρομο.

Η Gaughran σημείωσε ότι τα ανησυχητικά υψηλά επίπεδα καρδιαγγειακού κινδύνου που φάνηκαν στην έρευνα δείχνουν ότι χρειάζεται να δοθεί πολύ μεγαλύτερη έμφαση στη σωματική άσκηση σε όσους έχουν σοβαρή ψυχική νόσο, όπως και πιο σημαντικό ενδιαφέρον στις προσπάθειές τους να διακόψουν το κάπνισμα.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ‘’Psychological Medicine.’’

 

Πηγές:
‘’Psychological Medicine.’’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα