Ο κοκκύτης είναι απειλητικός για τη ζωή των βρεφών, επιβεβαίωσε πρόσφατα αμερικανική μελέτη. Σύμφωνα με αυτήν, η προστασία με εμβολιασμό μειώνεται πολύ πιο γρήγορα από ό, τι εθεωρείτο μέχρι σήμερα.

Πόσο καλά προστατεύονται τα παιδιά από τον εμβολιασμό του κοκκύτη κατά το πρώτο έτος της ηλικίας τους; Για να απαντήσουν σε αυτό το ερώτημα, οι ερευνητές της επιδημιολογικής Αρχής CDC στις ΗΠΑ εξέτασαν τα στοιχεία από 45.404 βρέφη με κοκκύτη την χρονική περίοδο 1991-2008. Από τα στοιχεία αυτά προέκυψε ότι 258 από τα παιδιά είχαν πεθάνει από τη νόσο. Όλοι οι θάνατοι συνέβησαν σε βρέφη ηλικίας μικρότερης από 34 εβδομάδες.

Τα δύο τρίτα των βρεφών πέθαναν σε ηλικία έξι εβδομάδων όταν δεν είναι δυνατός ακόμη ο εμβολιασμός. Το εμβόλιο κατά του κοκκύτη ξεκινά στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά την έκτη εβδομάδα, ενώ στη Γερμανία, στην ηλικία των δύο μηνών.

Από τα δεδομένα, διερευνήθηκε η προστατευτική επίδραση από τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου σε μωρά ηλικίας έξι εβδομάδων. Ενάντια στη θανατηφόρο έκβαση, το ποσοστό εμβολιασμού έφτανε το 72%, ενάντια στην εισαγωγή στο νοσοκομείο το ποσοστό έφτανε στο 31% και ενάντια στην πνευμονία στο 20 %.

Λόγω των πιθανών σοβαρών επιπλοκών του κοκκύτη κατά το πρώτο έτος, η μόνιμη Επιτροπή Εμβολιασμών (STIKO) συνιστά σε όλους όσους έρχονται σε επαφή με τα βρέφη, δηλαδή γονείς, αδέλφια, παππούδες και γιαγιάδες ή babysitters να εμβολιαστούν κατά της ασθένειας.

Αμερικανοί ερευνητές διερεύνησαν τη διάρκεια της προστασίας του εμβολίου. Μεταξύ των νοσούντων νέων από μια επιδημία το 2012 στην Ουάσιγκτον, 450 είχαν εμβολιαστεί πλήρως σε ηλικία 12-19 ετών. Αυτοί συγκρίθηκαν, σε μελέτη, με 1.246 πλήρως εμβολιασμένα άτομα αντίστοιχης ομάδας ελέγχου.

Αποτέλεσμα: Η προστασία από το εμβόλιο έφτασε σχεδόν στο 64%. Ο υψηλότερος βαθμός προστασίας παρουσιάστηκε κατά το πρώτο έτος μετά τον εμβολιασμό και έφτανε στο 73%.

Μετά όμως από δύο έως τέσσερα χρόνια, η προστατευτική επίδραση του εμβολίου υποχώρησε στο 34%

Η έλλειψη μακροχρόνιας προστασίας ευνοεί την εμφάνιση κοκκύτη σε εφήβους, σύμφωνα με τους ερευνητές.

 

 

Πηγές:
Διεθνής τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Θα κινηθεί νομικά ο Γ. Καλλιάνος για τον θάνατο του πατέρα του - Επιρρίπτει ευθύνες σε γιατρούς
ECDC: Κρούσματα λιστερίωσης απο καπνιστό σολομό σε τρεις χώρες
Οπιοειδή στην εγκυμοσύνη: Καμία σύνδεση με ψυχιατρικές επιπτώσεις στα παιδιά [μελέτη]