Νέα έρευνα αποκαλύπτει γενετική σχέση μεταξύ της δημιουργικότητας και της ψυχικής νόσου.

Ο κίνδυνος εμφάνισης σχιζοφρένειας και διπολικής διαταραχής είναι πολύ υψηλός για ανθρώπους με καλλιτεχνικές τάσεις που φέρουν τα ‘’γονίδια δημιουργικότητας.’’

Επιστημονικά, η δημιουργικότητα είναι δύσκολο να καθοριστεί. Ερευνητές θεωρούν δημιουργικό έναν άνθρωπο που έχει καινοτόμο προσέγγιση η οποία απαιτεί διαφορετική νοητική επεξεργασία από τους υπάρχοντες τρόπους έκφρασης.

Η σχιζοφρένεια και η διπολική διαταραχή είναι διαταραχές σκέψης και συναισθήματος, που σημαίνει ότι όσοι επηρεάζονται εμφανίζουν αλλαγές στη νοητική και συναισθηματική επεξεργασία.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι γενετικά σκορ για τη σχιζοφρένεια και τη διπολική διαταραχή ήταν σημαντικά υψηλότερα σε δημιουργικούς ανθρώπους. Αυτά βρίσκονται στο μέσο περίπου, μεταξύ του γενικού πληθυσμού και των ψυχικά νοσούντων.

Ο ερευνητήςν Robert Powerν δήλωσε ότι τα ευρήματα δείχνουν ότι δημιουργικοί άνθρωποι μπορεί ενδεχομένως να έχουν γενετική προδιάθεση να σκέφτονται διαφορετικά, κάτι που όταν συνδυαστεί με άλλους επιβλαβείς βιολογικούς ή περιβαλλοντικούς παράγοντες μπορεί να οδηγήσει σε ψυχική νόσο.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ‘’Nature Neuroscience.’’

 

Πηγές:
‘’Nature Neuroscience.’’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ανοσοθεραπεία μετά τη νεφρεκτομή αυξάνει την επιβίωση σε ασθενείς με καρκίνο νεφρού
Κ. Φουντουλάκης: Γιατί αυξήθηκε η κατάθλιψη στην Ελλάδα και διεθνώς
Τι συμβαίνει με το Relyvrio που "κόπηκε" η διάθεσή του στην Ελλάδα