Η βιταμίνη D φάνηκε υποσχόμενη για την αντιμετώπιση της νόσου του Crohn, σε πιλοτική έρευνα.

Η έρευνα υπέδειξε ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης D μπορεί ενδεχομένως να επηρεάσουν τη δυσλειτουργία του εντερικού φράγματος που συνδέεται με τη νόσο και θα μπορούσαν να έχουν ρόλο στην αντιμετώπιση.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ασθενείς που έλαβαν συμπληρώματα ήταν πιο πιθανό να διατηρούν την εντερική διαπερατότητα, ενώ αυτή εξασθενούσε στην ομάδα του placebo.

Επιπλέον, ασθενείς με τα υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα είχαν σημάδια μειωμένης φλεγμονής και καλύτερη ποιότητα ζωής.
Οι ερευνητές κατέληξαν ότι πρόκειται για την πρώτη έρευνα που αναφέρει την επίδραση της συγκεκριμένης βιταμίνης στη εντερική διαπερατότητα σε ομάδα πασχόντων.

Ενώ τα στοιχεία χρειάζονται περαιτέρω επιβεβαίωση, στηρίζουν τις ενδείξεις προηγούμενων ερευνών που υποδεικνύουν ρόλο της βιταμίνης D στη διατήρηση της ακεραιότητας του εντερικού φράγματος.

Ενώ τα στοιχεία είναι υποσχόμενα, οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι για να κατανοηθεί η ‘’μετάφρασή’’ τους σε αγωγή για τη νόσο θα χρειαστούν περαιτέρω μεγαλύτερες τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ‘’United European Gastroenterology.’’

 

Πηγές:
‘’United European Gastroenterology.’’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα