Ομάδα αντικαταθλιπτικών μπορεί ενδεχομένως να αυξήσει τον κίνδυνο καταγμάτων, έδειξε έρευνα σε γυναίκες.

Ο αυξημένος κίνδυνος που συνδέεται με τους εκλεκτικούς αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης φάνηκε να διαρκεί αρκετά χρόνια, έδειξαν τα αποτελέσματα της έρευνας.

Ο ερευνητής Matthew Miller, του Northeastern University, στις ΗΠΑ, δήλωσε ότι οι εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης φάνηκε να αυξάνουν τον κίνδυνο καταγμάτων σε μεσήλικες γυναίκες χωρίς ψυχικές διαταραχές-επίδραση που διατηρείται για καιρό- υποδεικνύοντας ότι η μικρότερη διάρκεια αγωγής μπορεί ενδεχομένως να τον μειώσει.

Οι ερευνητές εστίασαν σε 137.031 γυναίκες που δεν είχαν ιστορικό ψυχικών προβλημάτων. Η ηλικία τους ήταν 40 έως 64 ετών και άρχισαν αγωγή με τα αντικαταθλιπτικά μεταξύ 1998 και 2010.

Συγκρίθηκαν με περισσότερες από 236.294 γυναίκες ίδιας ηλικίας οι οποίες έλαβαν H2 ανταγωνιστές ή αναστολείς αντλίας πρωτονίων το ίδιο χρονικό διάστημα.

Η ανάλυση των στοιχείων έδειξε ότι τα ποσοστά καταγμάτων ήταν σημαντικά υψηλότερα στις γυναίκες που έλαβαν αντικαταθλιπτικά.

Το ποσοστό καταγμάτων ήταν 76% υψηλότερο σε όσες έλαβαν εκλεκτικούς αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης ένα χρόνο μετά την έναρξη της αγωγής, 73% υψηλότερο μετά από 2 χρόνια και 67% υψηλότερο μετά από 5 χρόνια σε σχέση με αυτό όσων έλαβαν φάρμακα κατά της δυσπεψίας.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού ‘’Injury Prevention.’’

 

Πηγές:
‘’Injury Prevention.’’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα φάρμακα GLP-1RA για διαβήτη συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο πνευμονίας εξ εισροφήσεως μετά από ενδοσκόπηση [μελέτη]
Η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία διπλασιάζει τις πιθανότητες για μελλοντική εμφάνιση πολλαπλής σκλήρυνσης [μελέτη]
Για τη σημασία της θρησκευτικότητας και της πνευματικότητας στην ενίσχυση της ψυχικής και σωματικής ευεξίας μίλησε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης