Νέες έρευνες εφιστούν την προσοχή των εγκύων γυναικών σχετικά με πιθανή σχέση ανάμεσα στην προεκλαμψία και τις καρδιοπάθειες. Δυο έρευνες δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό ‘British Medical Journal’ από τις οποίες η μια υποδεικνύει ότι οι δυο παθήσεις μοιράζονται κοινή αιτία.

Η άλλη, που πραγματοποιήθηκε από ερευνητική ομάδα του Λονδίνου, ανακάλυψε ότι οι γυναίκες που εμφάνισαν προεκλαμψία στην εγκυμοσύνη είχαν διπλάσιες πιθανότητες να παρουσιάσουν καρδιοπάθεια.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι γυναίκες με προεκλαμψία θα πρέπει να πάρουν μέτρα προφύλαξης για να αποφύγουν την καρδιοπάθεια.

Η προεκλαμψία αποτελεί σοβαρή κατάσταση όπου η υψηλή αρτηριακή πίεση και άλλες ενοχλήσεις εμφανίζονται στο δεύτερο ήμισυ της εγκυμοσύνης.

Επηρεάζει περίπου το 5% των πρώτων κυήσεων και είναι επικίνδυνη για τη μητέρα αλλά και το έμβρυο.

Ερευνητές από το Ινστιτούτο για την Υγεία της Γυναίκας, στο Λονδίνο, ανέλυσαν 25 έρευνες που αφορούσαν 3 εκατομμύρια γυναίκες, για να υπολογίσουν τον μελλοντικό κίνδυνο των γυναικών που εμφάνισαν προεκλαμψία. Όπως παρατήρησαν, οι γυναίκες με ιστορικό προεκλαμψίας, είχαν τετραπλάσιες πιθανότητες να παρουσιάσουν υψηλή αρτηριακή πίεση και διπλάσιες να εμφανίσουν καρδιακή πάθηση, εγκεφαλικό και θρομβώσεις αργότερα.

Ωστόσο, η αύξηση των επιπέδων θνησιμότητας ήταν μικρή.

Παράλληλα δεν βρήκαν αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου, υποδεικνύοντας ότι υπάρχει συγκεκριμένη σχέση μεταξύ της προεκλαμψίας και της καρδιαγγειακής νόσου. Ο επικεφαλής της έρευνας David Williams δήλωσε ότι το ιστορικό προεκλαμψίας θα πρέπει να αξιολογηθεί στην εξέταση του κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο που ενδεχομένως αντιμετωπίζει μια γυναίκα.

Στη δεύτερη έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 3.494 γυναίκες, από ομάδα του Νορβηγικού Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας, καταγράφηκαν πριν από την εγκυμοσύνη η πίεση, η χοληστερόλη, τα επίπεδα σακχάρου, το σωματικό βάρος και ο ΔΜΣ των γυναικών.

Περίπου 133 από τις γυναίκες παρουσίασαν, τελικά, προεκλαμψία.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η προεκλαμψία και οι καρδιαγγειακές παθήσεις μοιράζονται κοινά αίτια. Στην έρευνα φάνηκε ότι οι πιθανότητες εμφάνισης της επιπλοκής στην εγκυμοσύνη ήταν εφτά φορές υψηλότερες σε γυναίκες με αυξημένα επίπεδα αρτηριακής πίεσης, σακχάρου και χοληστερόλης πριν την εγκυμοσύνη, σε σύγκριση με γυναίκες που είχαν φυσιολογικά επίπεδα.

Πηγές:
‘British Medical Journal’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Κατάχρηση αντιβιοτικών σημειώθηκε κατά την πανδημία COVID-19
Συνάντηση ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ – ΕΟΠΥΥ
Έρευνα συνδέει τα φάρμακα για τις καούρες με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ημικρανίας