Γυναίκες που πάσχουν από επιληψία μπορεί ενδεχομένως να αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο επιπλοκών και θανάτου κατά τον τοκετό, αναφέρει νέα έρευνα.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι γυναίκες με επιληψία έχουν κίνδυνο 80 θανάτων ανά 100.000 κυήσεις, που είναι υψηλότερος από τους 6 ανά 100.000 κυήσεις που παρατηρούνται σε γυναίκες χωρίς επιληψία.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι άσχετα από τη συγκεκριμένη αιτία, το ότι οι γυναίκες με επιληψία έχουν αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας παραμένει κλινικά σχετικό μήνυμα, υποδεικνύονται ότι θα πρέπει να δοθεί αυξημένη προσοχή.

Η Sarah MacDonald, του Harvard T.H. Chan School of Public Health, στη Βοστόνη, χρησιμοποίησε στοιχεία εγκύων οι οποίες εντοπίστηκαν από αρχεία νοσοκομείων, από το 2007 έως το 2011.

Από τα 4,2 εκατομμύρια γυναίκες που περιλήφθηκαν στην ομάδα 14.151 είχαν επιληψία.

Εκτός από τον υψηλότερο κίνδυνο θανάτου κατά τον τοκετό, γυναίκες με επιληψία είχαν υψηλότερο κίνδυνο για άλλα αρνητικά αποτελέσματα, όπως προεκλαμψία, πρόωρο τοκετό ή αποβολή, δήλωσαν οι ερευνητές.

Ωστόσο, παραδέχτηκαν ότι από τα στοιχεία τους λείπουν οι τελικές αιτίες θανάτου στον τοκετό μεταξύ των γυναικών με επιληψία.
Χρειάζονται νέες έρευνες για να εντοπιστούν οι συγκεκριμένες αιτίες θνησιμότητας, ενώ παρεμβάσεις θα μπορούσαν να βελτιώσουν το αποτέλεσμα.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ‘’JAMA Neurology.’’

 

Πηγές:
‘’JAMA Neurology.’’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα