Τα μόρια λέγονται micro-RNAs και η λειτουργία τους είναι να ρυθμίζουν την έκφραση των γονιδίων. Κάθε κύτταρο διαθέτει εκατοντάδες micro-RNAs τα οποία θεωρούνται ζωτικής σημασίας για την οργάνωση των διαφόρων ιστών στο σώμα, αφού δίνουν οδηγίες στα γονίδια για το πότε και που θα είναι ενεργά και που όχι.

Στη νέα έρευνα, που δημοσιεύεται στα περιοδικά «European Urology» και «British Journal of Cancer», επιστήμονες από το YCR Cancer Research Unit in the Department of Biology at York University έδειξαν ότι τα micro-RNAs είναι οι «διακόπτες» που επιτρέπουν στα κύτταρα να αντιδρούν πολύ γρήγορα στις αλλαγές στο περιβάλλον τους, όπως αυτές που προκαλούν οι θεραπείες για τον καρκίνο και ειδικά η ακτινοθεραπεία.

Ειδικότερα, άλλα micro-RNAs απενεργοποιούν γονίδια που κάνουν στα βλαστοκύτταρα των προστατικών όγκων ευάλωτα στην ακτινοθεραπεία, και άλλα τα αφήνουν ενεργοποιημένα, επιτρέποντας την αντοχή στην ακτινοβολία.

Οι επιστήμονες πιστεύουν πως αν βρουν τρόπο να αλλάζουν τα επίπεδα αυτών των micro-RNAs ώστε να επικρατούν όσα κάνουν τα καρκινικά κύτταρα ευάλωτα στην ακτινοθεραπεία, θα μπορέσουν να ελαττώσουν τον αριθμό των ανδρών με καρκίνο προστάτη οι οποίοι δεν ανταποκρίνονται στην θεραπεία αυτή.

Υπολογίζεται ότι αυτή είναι η περίπτωση του 10% των πασχόνων, εκτιμά η ομάδα του York.

Η νέα έρευνα έγινε σε δείγματα από καρκίνους του προστάτη από ασθενείς του York.

Πηγές:
'British Journal of Cancer', 'European Urology'

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μεγαλειώδες το συλλαλητήριο στο Λασίθι για τις ελλείψεις στην Υγεία
Ερευνητές στοχεύουν να θεραπεύσουν την οστεοαρθρίτιδα σε 5 χρόνια - Οι αρθρώσεις θα αυτοθεραπεύονται
Ερωτήματα χωρίς απάντηση για τις προληπτικές εξετάσεις κατά του καρκίνου τραχήλου της μήτρας