Συζήτηση με θέμα ‘Επιληψία: από το σκότος, στο φως και στη Δημοσιότητα’ διοργανώνεται στις 11 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο του 3ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Επιληψίας. Η συζήτηση θα διεξαχθεί στην αίθουσα 'Aegean Ballroom' του ξενοδοχείου Ledra Marriott, από τις 11:00 π.μ έως τη 1:00 μ.μ και η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Το ζήτημα της επιληψίας, απασχολεί σημαντική μερίδα του πληθυσμού επηρεάζοντας την προσωπική, επαγγελματική και κοινωνική ζωή όχι μόνο των πασχόντων αλλά και των μελών του οικογενειακού τους περιβάλλοντος.

Σκοπός της εκδήλωσης είναι να αναδειχθεί η επιληψία στην πραγματική της διάσταση και να καταπολεμηθούν οι προκαταλήψεις και το κοινωνικό στίγμα.

Στη συζήτηση θα συμμετάσχουν διακεκριμένοι ξένοι ομιλητές οι οποίοι θα απαντήσουν και σε ερωτήματα του κοινού. Θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση στα Ελληνικά, ενώ τη συζήτηση θα συντονίσουν τα μέλη του Δ.Σ του Π.Ε.Σ.Ε και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Εταιρίας επιληψίας, Σάββας Παπακώστας.

Επιληψία

Η λέξη ‘επιληψία’ χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον Ιπποκράτη (460-357 π.Χ.) και σημαίνει την αιφνίδια κατάληψη. Η ιδέα ότι ο επιληπτικός καταλαμβάνεται από υπερφυσικές θεϊκές ή δαιμόνιες δυνάμεις, έκανε τους ανθρώπους να πιστεύουν ότι η επιληπτική κρίση ήταν ένας κακός οιωνός.

Έτσι η επιληπτική κρίση εμφανιζόμενη σαν προσωποποίηση του κακού, ενέπνευσε ορισμένες θρησκευτικές κινήσεις, ενώ σε άλλες περιπτώσεις, επειδή έχει στοιχεία δύναμης και φαντασίας θεωρήθηκε ένδειξη εξουσίας (π.χ. Ναπολέων) και δημιουργικής ικανότητας (π.χ.

Ντοστογιέφσκι, Μπετόβεν).

Σήμερα γνωρίζουμε ότι επιληψία είναι η τάση που έχουν ορισμένα άτομα να παρουσιάζουν σπασμούς, κρίσεις ή επεισόδια. Παγκοσμίως υπάρχουν περίπου 50 εκατομμύρια άτομα με επιληψία, εκ των οποίων 40 εκατομμύρια στις αναπτυσσόμενες χώρες και 10 εκατομμύρια στις αναπτυγμένες χώρες.

Στη χώρα μας υπάρχουν περίπου 100.000 άτομα με επιληψία. Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι η επιληψία δεν είναι μια νοητική ασθένεια και στις περισσότερες περιπτώσεις αντιμετωπίζεται επιτυχώς με φάρμακα.

 

Η Ελληνική Εθνική Ένωση κατά της Επιληψίας (EEEE) ιδρύθηκε το 1956 και είναι μέλος του Παγκόσμιου Γραφείου Επιληψίας (IBE: International Bureau for Epilepsy). Πρόκειται για έναν φιλανθρωπικό, μη κερδοσκοπικό Σύλλογο που σκοπεύει στη σωστή και επιστημονική ενημέρωση για την επιληψία, την καλύτερη ποιότητα ζωής των ατόμων με επιληψία και την εξάλειψη του κοινωνικού στίγματος που συνοδεύει τα άτομα αυτά εδώ και 4.000 χρόνια.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
VHL Webinar 2024: ‘’Σποραδικός και κληρονομούμενος καρκίνος του νεφρού (Von- Hippel Lindau) - Με επίκεντρο τον ασθενή’’
Αναστέλλονται από την 1η Ιουνίου οι τακτικές χειρουργικές επεμβάσεις στο "Αγία Σοφία"
Η αντισηπτική πλύση του τραύματος προλαμβάνει τις λοιμώξεις [μελέτη]