Νέα αποτελέσματα ερευνών επιβεβαιώνουν ότι η υπερβολική υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι πιο συχνή σε ανθρώπους που πάσχουν από ημικρανία σε σχέση με αυτούς που δεν πάσχουν.

Ωστόσο, τα αποτελέσματα τείνουν να ΄παραβλέπουν’ τη θεωρία ότι η αιτία που κρύβεται από πίσω αφορά τον υποθάλαμο, περιοχή του εγκεφάλου που παράγει ορμόνες που ελέγχουν τη δίψα, την πείνα, τον ύπνο και τη θερμοκρασία σώματος.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι τα προβλήματα μπορεί να προκύπτουν από το πολύπλοκο πρόβλημα της ημικρανίας.

Η υπερβολική υπνηλία κατά την έκθεση της ημέρας μπορεί να είναι δυσάρεστο σύμπτωμα, σημειώνει ο Dr. Piero Barbanti στο περιοδικό ‘Cephalalgia’.

Σε προηγούμενη έρευνα, η ομάδα του Peres, παρατήρησε ότι σε ασθενείς με επεισοδιακή ή χρόνια ημικρανία, υψηλό ποσοστό ανέφερε την εμπειρία υπερβολικής υπνηλίας.

Για να εξετάσει περαιτέρω το θέμα, η ερευνητική ομάδα του Dr. Barbanti συνέκρινε την ποιότητα ύπνου με τα ποσοστά άγχους και κατάθλιψης σε 100 ασθενείς με επεισοδικαή ημικρανία και 100 άτομα που χρησίμευσαν ως ομάδα ελέγχου.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η υπνηλία ήταν τρεις φορές πιο συχνή σε ασθενείς με ημικρανία σε σχέση με την ομάδα ελέγχου. Ωστόσο, η συχνότητα ήταν χαμηλότερη από αυτή που αναφέρθηκε σε προηγούμενες μελέτες.

Παράλληλα, παρατηρήθηκε σχέση μεταξύ υπερβολικής υπνηλίας και ‘ανικανότητας’ από ημικρανία, άγχος και προβλήματα ύπνου.

Το εύρημα της υπερβολικής υπνηλίας και η έλλειψη σχέσης μεταξύ των αποτελεσμάτων σε κλίμακα που μετρούσε την υπνηλία και την παρουσία ή απουσία υπνηλίας κατά τη διάρκεια της ημικρανίας αδυνατίζουν την υπόθεση ότι ο υποθάλαμος μετριάζει την υπερβολική υπνηλία σε ανθρώπους που εμφανίζουν ημικρανία, καταλήγει η ομάδα του Barbanti.

Τα στοιχεία υποδεικνύουν ότι η υπερβολική υπνηλία την ημέρα είναι πιθανόν συνέπεια της ημικρανίας και περιλαμβάνει ‘ανικανότητα’ οφειλόμενη στην ημικρανία, άγχος και προβλήματα ύπνου.

Πηγές:
‘Cephalalgia’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ανεβείτε με τη σκάλα για να ζήσετε περισσότερο [μελέτη]
Η μοναξιά αυξάνει τον κίνδυνο θνητότητας σε επιζώντες από καρκίνο
CoViD-19: Συχνότερη η απώλεια όσφρησης μετά από μόλυνση με παραλλαγή Άλφα