Ερευνητές ανακάλυψαν γονίδιο που προκαλεί μυωπία στους εφήβους, αν στην παιδική τους ηλικία διάβαζαν τουλάχιστον μια ώρα την ημέρα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, όσοι έφεραν συγκεκριμένη ποικιλομορφία του γονιδίου APLP2 είχαν πενταπλάσιες πιθανότητες για το παραπάνω.

Ο Andrei Tkatchenko, του Columbia University Medical Center, δήλωσε ότι πρόκειται για τις πρώτες γνωστές ενδείξεις αλληλεπίδρασης γονιδίων -περιβάλλοντος στη μυωπία.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ποντικοί που εκτέθηκαν σε οπτικό περιβάλλον που μιμείται το διάβασμα ήταν λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν μυωπία όταν υπήρχε λίγη πρωτεΐνη APLP2 στον οφθαλμό.

Ο Tkatchenko δήλωσε ότι μειώνοντας τα επίπεδα APLP2 στον οφθαλμό, θα μπορούσε να περιορίσει την ευαισθησία στη μυωπία που οφείλεται στο περιβάλλον και πρόσθεσε ότι αυτό δίνει ευκαιρία ανάπτυξης θεραπείας για την πρόληψη της μυωπίας σε όλους ανεξάρτητα από την ποικιλομορφία APLP2 που φέρουν.

Πρόσθεσε ότι η μυωπία αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καταρράκτη, γλαυκώματος και αποκόλλησης του αμφιβληστροειδούς αργότερα, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει στην τύφλωση.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ''Journal PLOS Genetics.''

 

Πηγές:
''Journal PLOS Genetics.''

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ογκολογία το 2024: Οι τάσεις των κλινικών δοκιμών παγκοσμίως
"Λαϊκό": Για πρώτη φορά, ράντζα στη Μονάδα Μεταμοσχεύσεων
Εντοπίστηκαν εκατοντάδες νέα γονίδια που συνδέονται με τη διαταραχή χρήσης καπνού