Η διοχέτευση ηλεκτρικού ρεύματος χαμηλής έντασης στο κεφάλι μπορεί να καταπολεμά τη ναυτία που πολλοί άνθρωποι νιώθουν στο αυτοκίνητο, στο πλοίο ή/και στο τραίνο, δείχνει νέα έρευνα.

Το ρεύμα διακόπτει τα μπερδεμένα μηνύματα από το εσωτερικό τμήμα του αυτιού που οδηγούν στη ναυτία και η πρώτη δοκιμή του σε μικρό αριθμό ανθρώπων ήταν πολύ ενθαρρυντική.

Στην καθημερινή πρακτική, η μέθοδος θα μπορούσε να εφαρμόζεται με μια φορητή συσκευή ηλεκτροθεραπείας σαν κι αυτές που χρησιμοποιούνται στην φυσικοθεραπεία, λένε οι ερευνητές.

Θα μπορούσε επίσης να εφαρμόζεται μέσω ειδικού app για το κινητό, σε συνδυασμό με ειδικά ακουστικά.

«Πιστεύουμε ότι μέσα σε πέντε με δέκα χρόνια ο κόσμος θα μπορεί να πηγαίνει στο φάρμακο για να αγοράζει μία συσκευή κατά της ναυτίας της κίνησης» δήλωσε ο Qadeer Arshad, honorary research associate, Imperial College London.

Ηλεκτρόδια

Στη νέα έρευνα συμμετείχαν 20 ενήλικοι. Οι ερευνητές σύνδεσαν στο κεφάλι τους ηλεκτρόδια τα οποία διοχέτευαν στους μισούς από αυτούς ένα πολύ χαμηλό ρεύμα επί 10 λεπτά.

Μετά, τους τοποθέτησαν σε μία καρέκλα που περιστρεφόταν και έγερνε, για να μιμείται τις κινήσεις που κάνει ένα καράβι όταν έχει κύμα ή το αυτοκίνητο όταν έχει στροφές ο δρόμος.

Όσοι είχαν κάνει ηλεκτροθεραπεία χρειάστηκαν 207 δευτερόλεπτα περισσότερα για να παρουσιάσουν μέτρια ναυτία, συγκρινόμενοι με εκείνους που έλαβαν μία εικονική θεραπεία. Επίσης οι πρώτοι ξεπέρασαν ποιοι γρήγορα τη ναυτία.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό «PLoS ONE».

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οπιοειδή στην εγκυμοσύνη: Καμία σύνδεση με ψυχιατρικές επιπτώσεις στα παιδιά [μελέτη]
Οι νικητές των Αριστείων Φαρμακευτικής Αγοράς 2024
Long CoViD και δύσπνοια [μελέτη]