Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία (2008), εκτιμάται ότι στις χώρες της ΕΕ διαγνώσθηκαν 2,4 εκατομμύρια νέα κρούσματα καρκίνου, χωρίς να συνυπολογίζονται οι καρκίνοι του δέρματος, πλην του μελανώματος.
Η ΕΕ έχει δεσμευθεί για την καταπολέμηση του καρκίνου ήδη από το 1985 όταν εγκαινίασε το πρώτο πρόγραμμα "Η Ευρώπη κατά του καρκίνου". Σήμερα επενδύει πάνω από 180 εκατ. ευρώ τον χρόνο στην αντικαρκινική έρευνα.
Τα τελευταία έξι χρόνια, η ΕΕ έχει επενδύσει περισσότερα από 1,1 δισ. ευρώ σε διεθνείς ερευνητικές συνεργασίες, έρευνα αιχμής, προγράμματα κινητικότητας, συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, συντονισμό των προσπαθειών των κρατών μελών στον τομέα της αντικαρκινικής έρευνας.
Πάνω από το μισό του προϋπολογισμού αυτού, και συγκεκριμένα 680 εκατ. ευρώ, χρησιμοποιήθηκε για να ενθαρρυνθεί η συνεργασία σημαντικών φορέων απ' όλη την Ευρώπη.
Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο πιο συχνός νεοδιαγνωσθείς καρκίνος και η δεύτερη πιο συχνή αιτία θανάτου από καρκίνο στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, καθώς εκτιμάται ότι σημειώθηκαν 330.000 περίπου νέα κρούσματα και 149.000 θάνατοι συνολικά για άνδρες και γυναίκες το 2008.
Παρ' όλα αυτά, εκτιμάται ότι πάνω από το ένα τρίτο των καρκίνων θα μπορούσαν να είχαν προληφθεί.
Η Ελλάδα, σύμφωνα με μελέτη του ΟΟΣΑ, κατατασσόταν το 2004 στη 19η θέση ως προς τη θνησιμότητα από καρκίνο στους άνδρες και στην 23η στις γυναίκες.
Στην χώρα μας, σε αντίθεση με τις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες, παρατηρήθηκε μεταξύ των ετών 1980-2004 σταθερή αυξητική τάση στους θανάτους από καρκίνο τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.
Στους άνδρες (αλλά τώρα πια και στις γυναίκες) πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο είναι ο καρκίνος του πνεύμονα, και ακολουθούν του προστάτη και του παχέος εντέρου.
Στις γυναίκες πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο είναι επίσης ο καρκίνος του πνεύμονα και ακολουθούν του μαστού και του παχέος εντέρου.
Προσθέστε το iatronet.gr στο DiscoverΕιδήσεις υγείας σήμερα
Τι ισχύει για τις Εκτακτες ή Κατ’ Εξαίρεση Εισαγωγές Φαρμάκων Ξενόγλωσσων Συσκευασιών
Τι γίνεται με το πρόγραμμα Κατασκηνώσεων για Άτομα με Αναπηρίες (Κ.Π. ΑμεΑ)
Κακοσμία του στόματος: Τι προβλήματα μπορεί να δείχνει