Μεσήλικες άντρες που κοιμούνται λιγότερο από 6 ώρες ή περισσότερες από 10, εμφανίζουν πιο συχνά φλεγμονή χαμηλού βαθμού σε σχέση με άντρες που κοιμούνται 7 έως 8 ώρες την ημέρα, αναφέρει νέα έρευνα.

Επιπλέον, η χαμηλού βαθμού φλεγμονή συμβαίνει πιο συχνά σε ανθρώπους που είναι υπέρβαροι, έχουν κατάθλιψη και διαβήτη.

Η έρευνα είναι η πρώτη που αναλύει τη σχέση μεταξύ διάρκειας ύπνου και συγκεντρώσεων μικροθρεπτικών συστατικών στον ορό. Ανακάλυψε σχέση μεταξύ της υψηλής συγκέντρωσης χαλκού στον ορό και της μακράς διάρκειας ύπνου.

Η ερευνήτρια Maria Luojus, του University of Eastern Finland, δήλωσε ότι με βάση την παρούσα έρευνα, ωστόσο, δεν είναι δυνατό να διαπιστώσουμε αν ο μακρύς ύπνος οδηγεί σε υψηλές συγκεντρώσεις χαλκού ή το αντίστροφο.

Έχει υποδειχτεί ότι υψηλή συγκέντρωση χαλκού στον ορό σχετίζεται με προ-οξειδωτικό στρες το οποίο εμφανίζεται σε πολλές χρόνιες παθήσεις, όπως στη στεφανιαία νόσο.

Παρ’ όλα αυτά, όταν ελήφθησαν υπόψη καρδιαγγειακές νόσοι των συμμετεχόντων τα αποτελέσματα δεν άλλαξαν. Η σχέση μεταξύ της συγκέντρωσης χαλκού στον ορό και της διάρκειας ύπνου παρέμενε, ανεξάρτητα από καρδιαγγειακές νόσους.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 2.682 άντρες που ζούσαν στην Ανατολική Φινλανδία.

Παλαιότερες έρευνες ανακάλυψαν επίσης σχέση μεταξύ του ανεπαρκούς ύπνου και της φλεγμονής χαμηλού βαθμού.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο FDA ενέκρινε το πρώτο kit αυτοσυλλογής για εξέταση του ιού HPV
Τι συμβαίνει στο σώμα μας αν κόψουμε τους υδατάνθρακες
Ο ιός H5N1 της γρίπης των πτηνών εντοπίστηκε σε άγρια πτηνά στη Νέα Υόρκη