Συχνή αίσθηση ζαλάδας αρκετά λεπτά μετά το σήκωμα μπορεί ενδεχομένως να κρύβει πρόβλημα υγείας, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ‘’Neurology.’’

Όταν σηκωνόμαστε, μια ξαφνική πτώση της αρτηριακής πίεσης μπορεί να οδηγήσει σε ζαλάδα ή θολή όραση, αν και ένοχοι θα μπορούσαν να είναι η αφυδάτωση ή η λήψη φαρμάκων.

Ωστόσο, αν συμβαίνει συχνά, θα μπορούσε να αποτελεί ένδειξη ότι κάτι πιο σοβαρό συμβαίνει, που ονομάζεται ορθοστατική υπόταση, σύμφωνα με νέα έρευνα του Harvard Medical School στη Βοστόνη.

Η ορθοστατική υπόταση είναι η μείωση της αρτηριακής πίεσης μετά την αλλαγή θέσης. Μπορεί να συμβεί εντός 3 λεπτών από την έγερση ή το κάθισμα.

Η ερευνητική ομάδα εξέτασε ιατρικά αρχεία 165 ανθρώπων που είχαν υποβληθεί σε εξέταση του νευρικού συστήματος.
Από αυτούς, 48 διαγνώστηκαν με καθυστερημένη ορθοστατική υπόταση, 42 με ορθοστατική υπόταση, ενώ 75 δεν είχαν κάποια από αυτές τις παθήσεις. Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν τα 59 έτη.

Κατά τη διάρκεια 10 ετών, το 54% των ανθρώπων με καθυστερημένη ορθοστατική υπόταση εμφάνισε εξέλιξη σε ορθοστατική υπόταση, ενώ το 31% εμφάνισε εκφυλιστική νόσο του εγκεφάλου, όπως νόσο του Πάρκινσον ή άνοια με σωματίδια Lewy.

Όσοι είχαν καθυστερημένη ορθοστατική υπόταση και είχαν επίσης διαβήτη στην έναρξη της έρευνας, ήταν πιο πιθανό να εμφανίσουν την πλήρη πάθηση σε σχέση με όσους δεν έπασχαν από διαβήτη.

Το ποσοστό θνησιμότητα στους συμμετέχοντες ήταν 29% για όσους είχαν καθυστερημένη ορθοστατική υπόταση και 64% για όσους είχαν ορθοστατική υπόταση. Για όσους δεν είχαν καμία πάθηση, το ποσοστό θνησιμότητας ήταν 9%.

Στους συμμετέχοντες με καθυστερημένη ορθοστατική υπόταση που εξελίχθηκε σε ορθοστατική υπόταση, το ποσοστό θνησιμότητας σε διάστημα 10 ετών ήταν 50%.

Πολλοί από αυτούς με καθυστερημένη ορθοστατική υπόταση που δεν ανέπτυξαν την πλήρη πάθηση λάμβαναν φάρμακα που μπορεί ενδεχομένως να επηρέασαν την αρτηριακή πίεση, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Ο ερευνητής Dr. Christopher Gibbons, του Harvard Medical School, δήλωσε ότι τα ευρήματα δείχνουν ότι περισσότεροι από τους μισούς ανθρώπους που είχαν την καθυστερημένη μορφή της πάθησης θα αναπτύξουν στη συνέχεια την πιο σοβαρή μορφή της.

Τα ευρήματα μπορούν ενδεχομένως να οδηγήσουν σε έγκαιρη αναγνώριση, διάγνωση και αγωγή της πάθησης και πιθανόν άλλων νόσων που μπορεί ενδεχομένως να συμβάλλουν σε πρόωρο θάνατο.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι υπάρχουν περιορισμοί στην έρευνα.

 

Πηγές:
‘’Neurology.’’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα