Σε κινητοποίηση βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές της χώρας, καθώς 79χρονος Ολλανδός τουρίστας που βρισκόταν για διακοπές στην Κω εμφάνισε συμπτώματα βαρύτατης λοιμώδους μεταδοτικής ασθένειας.

Ο πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) Θανάσης Γιαννόπουλος δεν απέκλεισε την Παρασκευή το ενδεχόμενο χολέρας (πληροφορίες για τη νόσο εδώ).

Ο τουρίστας μεταφέρθηκε στην Αθήνα και εισήχθη για νοσηλεία σε μονάδα εντατικής θεραπείας μεγάλου ιδιωτικού νοσοκομείου της Αθήνας ("Υγεία"), όπου νοσηλεύεται διασωληνωμένος και σε κρίσιμη κατάσταση.

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων για τον εντοπισμό τυχόν επικίνδυνου βακτηρίου, στις οποίες υπεβλήθη, αναμένονται το Σάββατο, αλλά τα αρχικά τεστ εμφανίζονται αρνητικά για χολέρα.

Ο 79χρονος εκδήλωσε συμπτώματα, τα οποία παρέπεμπαν σε γαστρεντερίτιδα.

Η κατάστασή του παρουσίασε βαρύτατες επιπλοκές, γεγονός που κινητοποίησε τους γιατρούς ώστε να διερευνήσουν το ενδεχόμενο του ξεχασμένου λοιμώδους νοσήματος.

Πριν πάει στην Κω, είχε επισκεφθεί περιοχές όπου ενδημούν επικίνδυνα, ακόμη και θανατηφόρα, λοιμώδη νοσήματα.

Κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ μεταβαίνει στην Κω, προκειμένου να ερευνήσει το περιστατικό και να κάνει ιχνηλάτηση.

ΚΕΕΛΠΝΟ

Σε σχέση με το περιστατικό, από το ΚΕΕΛΠΝΟ ανακοινώθηκαν το μεσημέρι της Παρασκευής τα εξής:

"Το ΚΕΕΛΠΝΟ ενημερώνει για περιστατικό σοβαρής παρατεταμένης γαστρεντερίτιδας σε Ολλανδό τουρίστα ηλικίας 79 ετών, ο οποίος παραθέριζε στο νησί της Κω.

Ο ασθενής λόγω της σοβαρότητας της καταστάσεως του νοσηλεύεται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ιδιωτικού θεραπευτηρίου στην Αθήνα μετά από αεροδιακομιδή.

Λόγω του αρχικού αρνητικού εργαστηριακού ελέγχου πραγματοποιούνται περαιτέρω εξετάσεις για να αποκλειστεί ενδεχόμενο μεταδοτικής λοιμώδους γαστρεντερίτιδας απειλητικής για τη Δημόσια Υγεία.

Κλιμάκιο επιστημόνων του ΚΕΕΛΠΝΟ έχει μεταβεί στη Κω για περαιτέρω επιδημιολογική διερεύνηση και ανίχνευση τυχόν επιπρόσθετων περιστατικών σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές.

Εν αναμονή των τελικών μικροβιολογικών αποτελεσμάτων το ΚΕΕΛΠΝΟ συστήνει όπως και σε όλες τις λοιμώδεις διάρροιες την προσεχτική εφαρμογή όλων των μέτρων υγιεινής σχετικά με την κατανάλωση νερού και τροφών καθώς και την προσεκτική υγιεινή των χεριών σε όλες τις περιπτώσεις".

''Υγεία''

Από το θεραπευτήριο "Υγεία" ανακοινώθηκαν την Παρασκευή τα εξής:

"Κατόπιν σχετικών αναφορών στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης επιβεβαιώνουμε ότι το απόγευμα της Κυριακής 27/09/2015 μεταφέρθηκε με ιδιωτικό αεροπλάνο και ιδιωτικό ασθενοφόρο συνοδεία ιατρού, στο νοσοκομείο "Υγεία" Ολλανδός υπήκοος 79 ετών προερχόμενος από το νοσοκομείο της Κω, με σοβαρό οξύ διαρροϊκό σύνδρομο.

Από την πρώτη στιγμή της νοσηλείας του, ο ασθενής νοσηλεύεται σε ειδικό χώρο της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, όπου λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα και ειδικά μέτρα προστασίας και βρίσκεται υπό φαρμακευτική αγωγή, σύμφωνα με τις οδηγίες του παγκόσμιου οργανισμού Υγείας και τις προδιαγραφές του οργανισμού Joint Commission International του οποίου την διαπίστευση κατέχει το "Υγεία".

Για το περιστατικό ενημερώθηκε αρμοδίως το ΚΕΕΛΠΝΟ και εστάλησαν όπως προβλέπεται καλλιέργειες στο Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας όπου και αναμένουμε τα οριστικά αποτελέσματα".

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας