Το λίθιο, που χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες με επιτυχία για την αντιμετώπιση ενηλίκων με διπολική διαταραχή, μπορεί να είναι επίσης ασφαλές και αποτελεσματικό για τα παιδιά που πάσχουν από τη νόσο, αναφέρει νέα έρευνα.

Οι γιατροί μπορούν τώρα με μεγαλύτερη άνεση να προσθέσουν το λίθιο στη φαρέτρα των διαθέσιμων αγωγών για το συγκεκριμένο ευάλωτο πληθυσμό- τουλάχιστον για βραχύ διάστημα.

Ο Robert Findling, καθηγητής στο Johns Hopkins University School of Medicine, στη Βαλτιμόρη, δήλωσε ότι το λίθιο είναι ο παππούς όλων των αγωγών για τη διπολική διαταραχή αλλά δεν έχει ποτέ μελετηθεί εκτενώς στα παιδιά.

Ο Findling πραγματοποίησε έρευνα σε 81 ασθενείς.
Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν περίπου ισομερώς ανά φύλο και η ηλικία τους ήταν από 7 ως 17 ετών. Όλοι είχαν διαγνωστεί με διπολική διαταραχή.

Από τα παιδιά που συμπεριλήφθηκαν στην έρευνα, 53 άρχισαν αγωγή με λίθιο στη συνήθη δόση, η οποία σταδιακά αυξήθηκε στη μεγαλύτερη ανεκτή για τις επόμενες 8 εβδομάδες, αν τα συμπτώματα αλλαγής της διάθεσης δεν ελέγχονταν.
Οι υπόλοιποι 28 ασθενείς έλαβαν placebo.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι ασθενείς που λάμβαναν λίθιο εμφάνισαν πιο σημαντική βελτίωση των συμπτωμάτων τους τις 8 εβδομάδες σε σύγκριση με όσους έλαβαν placebo.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ''Pediatrics.''

 

Πηγές:
''Pediatrics.''

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Β. Παπαλιάγκας: Αλτσχάιμερ, γνωστική έκπτωση και το αναμενόμενο νέο φάρμακο
ΥΓΕΙΑ: Επιτυχημένη και σχεδόν αναίμακτη αρθροπλαστική ισχίου σε ασθενή με σοβαρή οικογενή αιμορραγική διάθεση
Συστάσεις του υπουργείου Υγείας για προστασία από τη σκόνη