Επιστήμονες θεωρούν πιθανή την ύπαρξη σχέσης μεταξύ του άσθματος και της διαταραχής μετατραυματικού στρες. Σε νέα έρευνα του Πανεπιστημίου Columbia, εξετάστηκαν 3.065 ζευγάρια διδύμων που έζησαν μαζί στην παιδική τους ηλικία και υπηρέτησαν τη θητεία τους κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Βιετνάμ.

Η έρευνα έδειξε ότι ασθενείς με τα περισσότερα συμπτώματα μετατραυματικού στρες είχαν 2,3 φορές περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάζουν άσθμα σε σχέση με όσους εμφάνιζαν τα λιγότερα συμπτώματα στρες.

Η έρευνα περιέλαβε και μονοζυγωτικά και ετεροζυγωτικά ζευγάρια διδύμων. Οι ερευνητές θεωρούν όπως αν υπήρχε δυνατή γενετική αιτία που να εξηγεί τη σχέση μεταξύ άσθματος και διαταραχής μετατραυματικού στρες, τα αποτελέσματα μεταξύ των δυο ομάδων διδύμων θα ήταν διαφορετικά, ενώ δεν ήταν.

Η έρευνα επιβεβαιώνει προηγούμενες μελέτες που συσχέτιζαν το άσθμα με μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης. Άλλες έρευνες έχουν εντοπίσει σχέση μεταξύ άσθματος και αγχωδών διαταραχών.

Κανείς δεν γνωρίζει την αιτία της σχέσης άσθματος και ψυχικών διαταραχών, δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας, Renee Goodwin. Το άσθμα, ενδεχομένως, αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης αγχωδών διαταραχών ή οι αγχώδεις διαταραχές μπορούν να προκαλούν άσθμα ή μπορεί να υπάρχουν κοινοί παράγοντες για το άσθμα και τη διαταραχή μετατραυματικού στρες.

Η νέα έρευνα υποδεικνύει ότι η σχέση μεταξύ άσθματος και μετατραυματικού στρες δεν φαίνεται να αποδίδεται πρωταρχικά σε γενετική προδιάθεση.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι είναι πιθανό το μετατραυματικό στρες να οδηγεί σε αυξημένη ευαισθησία σε ασθένειες που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό σύστημα, όπως το άσθμα.

Παράλληλα θεωρούν ότι άλλη εξήγηση μπορεί να είναι ότι το άσθμα αυξάνει τον κίνδυνο μετατραυματικού στρες, καθώς αυξάνει τις πιθανότητες οι πάσχοντες να εκτεθούν σε τραυματική κατάσταση, λόγω της ύπαρξης δυνητικά απειλητικής για τη ζωή ιατρικής κατάστασης.

Η Goodwin προτείνει σε όσους πάσχουν από άσθμα και έχουν την εμπειρία τραυματικού γεγονότος να αναζητήσουν επαγγελματική βοήθεια γιατί μπορεί να είναι πιο ευάλωτοι στην ανάπτυξη της διαταραχής μετατραυματικού στρες.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Επιζώντες από καρκίνο μαστού έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για δεύτερο καρκίνο [μελέτη]
Θα κινηθεί νομικά ο Γ. Καλλιάνος για τον θάνατο του πατέρα του - Επιρρίπτει ευθύνες σε γιατρούς
ECDC: Κρούσματα λιστερίωσης απο καπνιστό σολομό σε τρεις χώρες