Η κατανάλωση πολλών φλιτζανιών μαύρου τσαγιού, με ή χωρίς γάλα, συνδέεται με χαμηλότερες πιθανότητες καταγμάτων στις ηλικιωμένες, αναφέρει νέα έρευνα.

Στην έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε περισσότερες από 1.000 γυναίκες στην Αυστραλία, όσες έπιναν τουλάχιστον 3 φλιτζάνια τσαγιού την ημέρα είχαν 34% χαμηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν σοβαρό κάταγμα που συνδεόταν με οστεοπόρωση και 42% χαμηλότερο κίνδυνο να υποστούν κάταγμα του ισχίου, σε σύγκριση με γυναίκες που σπάνια έπιναν τσάι. Οι συμμετέχουσες ήταν περίπου 75 ετών.

Ο Dr. Richard L. Prince,του University of Western Australia, δήλωσε ότι προηγούμενες έρευνες, όπως και η νέα, έδειξαν ωφέλιμη επίδραση του τσαγιού- σημαντική πηγή φλαβονοειδών- στην οστική δομή.

Η έρευνα έδειξε σχέση μόνο και δεν αποδεικνύει ότι είναι αιτιατή,

Δεν είναι σαφές πώς τα φλαβονοειδή στο τσάι δρουν προς όφελος των οστών. Χρειάζεται περισσότερη έρευνα, δήλωσαν οι ερευνητές.

Η νέα έρευνα υποδεικνύει ότι η κατανάλωση λίγων φλιτζανιών τσαγιού ημερησίως μπορεί ενδεχομένως να είναι χρήσιμη προληπτική μέθοδος για ηλικιωμένες που έχουν υψηλό κίνδυνο κατάγματος, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία 1.188 γυναικών. οι οποίες συμπλήρωσαν και ερωτηματολόγιο για τις διατροφικές τους συνήθειες. Με βάση τις απαντήσεις, οι ερευνητές υπολόγισαν την ποσότητα φλαβονοειδών που προσλάμβαναν.

Οι γυναίκες χωρίστηκαν σε 3 ομάδες: όσες έπιναν μέχρι ένα φλιτζάνι τσάι την εβδομάδα, ένα έως 3 την ημέρα και περισσότερα από 3 ημερησίως. Συνολικά νοσηλεύτηκαν 288 γυναίκες για κατάγματα που συνδέονταν με την οστεοπόρωση, σε περίοδο 10 ετών.
Γυναίκες που λάμβαναν τα περισσότερα φλαβονοειδή είχαν χαμηλότερο κίνδυνο κατάγματος. Ωστόσο η κατανάλωση μεταξύ ενός και 3 φλιτζανιών τσαγιού την ημέρα δεν ήταν σημαντικά καλύτερη από την κατανάλωση ενός φλιτζανιού την εβδομάδα.

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν σε συνέδριο και θα πρέπει να θεωρηθούν προκαταρκτικά μέχρι να δημοσιευτούν σε ιατρικό περιοδικό.

 

Πηγές:
Διεθνής τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αλλαγές στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας
ΕΝΙΘ: Τεράστιες ελλείψεις στον αξονικό του "Ιπποκράτειου" Θεσσαλονίκης
"Γ. Γεννηματάς": Διασωληνώθηκε ο Δημήτρης Κόκοτας - Το ιατρικό ανακοινωθέν