Η ύπαρξη 11 ή περισσότερων σπίλων στο δεξί βραχίονα θα μπορούσε να αποτελεί ένδειξη υψηλότερου κινδύνου για μελάνωμα, δήλωσαν Βρετανοί ερευνητές.

Τα ευρήματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν γιατρούς να εντοπίζουν πιο εύκολα ασθενείς που βρίσκονται σε υψηλότερο κίνδυνο για ενδεχομένως μοιραίο καρκίνο του δέρματος, σύμφωνα με ερευνητές του King's College London.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι τα ευρήματα θα μπορούσαν να έχουν σημαντική επίδραση στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, επιτρέποντας στους γιατρούς να υπολογίζουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τον συνολικό αριθμό σπίλων σε έναν ασθενή, εξαιρετικά γρήγορα, μέσω ενός μέλους του σώματος που είναι γρήγορα προσβάσιμο.

Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι περισσότεροι ασθενείς με κίνδυνο μελανώματος μπορούν να εντοπιστούν και να παρακολουθηθούν, δήλωσε ο ερευνητής Simone Ribero.

Μεταξύ του 20% και του 40% των μελανωμάτων αναπτύσσονται από προϋπάρχοντες σπίλους, δήλωσαν ερευνητές. Ο κίνδυνος εκτιμάται ότι αυξάνεται ελαφρώς με κάθε επιπλέον σπίλο στο σώμα, αλλά η συνολική μέτρηση των σπίλων μπορεί να καταναλώνει πολύ χρόνο στο ιατρείο.

Σε έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό British Journal of Dermatology, η ομάδα του Ribero ανέλυσε στοιχεία σχεδόν 3.700 διδύμων στη Βρετανία, που υποβλήθηκαν σε μέτρηση σπίλων σε 17 περιοχές του σώματος.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η μέτρηση του αριθμού των σπίλων στο δεξί βραχίονα ήταν πιο προγνωστική όσον αφορά τον συνολικό αριθμό σπίλων σε ολόκληρο το σώμα ενός ανθρώπου.

Για παράδειγμα, γυναίκες με περισσότερους από 7 σπίλους στο δεξί βραχίονα είχαν εννιαπλάσιο κίνδυνο να έχουν περισσότερους από 50 σπίλους στο σώμα.

Όσες είχαν περισσότερους από 11 σπίλους στο δεξί βραχίονα ήταν επίσης πιο πιθανό να έχουν περισσότερους από 100 σπίλους στο σώμα, αντιμετωπίζοντας υψηλότερο κίνδυνο για μελάνωμα, δήλωσαν οι ερευνητές.

Η περιοχή πάνω από το δεξί αγκώνα ήταν ιδιαίτερα προγνωστική του συνολικού αριθμού σπίλων στο σώμα ενός ανθρώπου, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Ο αριθμός των σπίλων στα πόδια συνδεόταν επίσης στενά με το συνολικό αριθμό, όπως και οι σπίλοι στην πλάτη των αντρών.
Αλλαγές στο μέγεθος, στο σχήμα ή στο χρώμα ενός σπίλου μπορεί να είναι προειδοποιητικό σύμπτωμα μελανώματος.

Ωστόσο, η έρευνα ανακάλυψε μόνο σχέση και δεν απέδειξε ότι είναι αιτιατή.

 

Πηγές:
British Journal of Dermatology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια