Γυναίκες που θηλάζουν μπορεί ενδεχομένως να έχουν μέχρι 20% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης επιθετικής μορφής καρκίνου στο μαστό- με αρνητικούς ορμονικούς υποδοχείς.

Αυτό το είδος διαγιγνώσκεται πιο συχνά σε γυναίκες κάτω των 50 ετών και είναι πιο πιθανό να είναι επιθετικό και απειλητικό για τη ζωή.

Η ερευνήτρια Marisa Weiss, του Lankenau Medical Center στην Πενσιλβάνια, δήλωσε ότι ο θηλασμός είναι σχετικά προσβάσιμη, χαμηλού κόστους μέθοδος που προσφέρει μακροπρόθεσμη φυσική προστασία.

Η ανάλυση 27 μελετών περιλάμβανε 36.881 περιστατικά καρκίνου στο μαστό.
Η μετα- ανάλυση έδειξε προστατευτική επίδραση του θηλασμού έναντι καρκίνων του μαστού με αρνητικούς ορμονικούς υποδοχείς.

Η ερευνήτρια δήλωσε ότι περαιτέρω ενδείξεις που θα στηρίζουν τη μακροπρόθεσμη προστασία του θηλασμού έναντι των πιο επιθετικών υποτύπων του καρκίνου στο μαστό, είναι ενθαρρυντικές.

Η έρευνα υπογραμμίζει την ανάγκη για περισσότερες στρατηγικές δημόσιας υγείας που θα ενημερώνουν απευθείας τις γυναίκες και τα κορίτσια για τα οφέλη του θηλασμού πριν και κατά τη διάρκεια του διαστήματος που αναθρέφει ένα παιδί.

Είναι επίσης σημαντικό για αυτές τις γυναίκες να εντυπωθούν το μήνυμα από τους επαγγελματίες υγείας, δήλωσαν οι ερευνητές.
Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι είναι σημαντικό να εκλείψουν τα εμπόδια όσον αφορά το θηλασμό στο σπίτι, στην κοινότητα και στον εργασιακό χώρο.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Annals of Oncology.

 

Πηγές:
Annals of Oncology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας