Οι γυναίκες μπορεί ενδεχομένως να έχουν περισσότερο στρες μετά από μεταμόσχευση καρδιάς σε σχέση με τους άντρες, ανακάλυψε νέα έρευνα.

Ασθενείς που υποβλήθηκαν σε μεταμόσχευση καρδιάς και έχουν υψηλότερα επίπεδα στρες είναι λιγότερο πιθανό να λαμβάνουν φάρμακα όπως τους έχουν συνταγογραφηθεί και αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο για λοίμωξη, σημείωσαν οι ερευνητές.

Η έρευνα εξέτασε 91 ασθενείς που υποβλήθηκαν σε μεταμόσχευση καρδιάς τις πρώτες 100 ημέρες μετά την εγχείρηση. Σχεδόν το ένα τρίτο ήταν γυναίκες. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι υψηλά επίπεδα κατάθλιψης ένιωθε το 39% των γυναικών έναντι 15% των αντρών.

Υψηλά επίπεδα άγχους εμφανίστηκαν σε περισσότερες από 3 στις 4 γυναίκες έναντι 46% στους άντρες. Οι γυναίκες επίσης ένιωθαν ότι είχαν λιγότερο έλεγχο στην υγεία τους, σύμφωνα με την έρευνα που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της American Heart Association, στο Ορλάντο.

Οι εργαζόμενοι στην περίθαλψη θα πρέπει να παρακολουθούν ασθενείς που υποβλήθηκαν σε μεταμόσχευση καρδιάς, ιδιαίτερα γυναίκες, για σημάδια στρες, δήλωσε η ερευνήτρια Lynn Doering, του University of California, στο Λος Άντζελες.

 

Πηγές:
American Heart Association.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας