Τα οφέλη του θηλασμού για τα παιδιά είναι γνωστά, αλλά και οι μητέρες μπορούν να έχουν κέρδη στην υγεία.

Γυναίκες με διαβήτη κύησης που θηλάζουν από την ώρα του τοκετού μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 κατά το ήμισυ, σύμφωνα με τη νέα έρευνα.

Ερευνητές δήλωσαν ότι τα αποτελέσματα δείχνουν τη σημασία της κατάλληλης εκπαίδευσης των γυναικών για το θηλασμό και της βελτίωσης των έγκαιρων προσπαθειών της πρόληψης από τους επαγγελματίες υγείας.

Η Dr. Erica Gunderson, του Kaiser Permanente Division of Research, δήλωσε ότι το επίπεδο αλλά και η διάρκεια του θηλασμού μπορεί ενδεχομένως να προσφέρουν μοναδικά οφέλη σε γυναίκες κατά τη διάρκεια μετά τον τοκετό, για προστασία από τον διαβήτη τύπου 2 μετά από εγκυμοσύνη με διαβήτη κύησης.

Ερευνητές του Kaiser Permanente, ενέγραψαν 1.010 γυναίκες, από τις οποίες το 75% ήταν ασιατικής, αφροαμερικανικής και λατινοαμερικανικής καταγωγής.

Οι γυναίκες εξετάστηκαν μεταξύ 6 και 9 εβδομάδων μετά τον τοκετό, καθώς έλαβαν μέρος στην έρευνα και το 95% αυτών που δεν είχαν διαβήτη όταν εγγράφηκαν υποβλήθηκαν και σε εξετάσεις 1-2 χρόνια μετά τον τοκετό.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το 11,8% των γυναικών εμφάνισε διαβήτη τύπου 2, εντός δυο ετών από τον τοκετό.

Η μακρύτερη διάρκεια θηλασμού συνδεόταν με σταδιακά χαμηλότερες πιθανότητες εμφάνισης της πάθησης που κυμαίνονταν μεταξύ 35-57% μείωσης του κινδύνου για διαβήτη.

Γυναίκες που τάιζαν αποκλειστικά τα μωρά τους με φόρμουλα ήταν περίπου 2 φορές πιο πιθανό να εμφανίσουν διαβήτη.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Annals of internal medicine.

 

Πηγές:
Annals of internal medicine.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΝΙΘ: Τεράστιες ελλείψεις στον αξονικό του "Ιπποκράτειου" Θεσσαλονίκης
"Γ. Γεννηματάς": Διασωληνώθηκε ο Δημήτρης Κόκοτας - Το ιατρικό ανακοινωθέν
ΕΟΠΥΥ: Ξεκίνησε η αποστολή φαρμάκων υψηλού κόστους κατ΄οίκον - Η διαδικασία