Σε πολύ σοβαρή κατάσταση νοσηλεύεται από την Τετάρτη στο “Ιπποκράτειο” της Θεσσαλονίκης παιδάκι δυόμιση ετών, το οποίο πάσχει από μηνιγγίτιδα.

Το παιδί είχε μεταφερθεί την Κυριακή από την Κομοτηνή στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, όπου εισήχθη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Όπως μεταδίδουν τα τοπικά μέσα, η κατάστασή του παρουσίασε σοβαρή επιδείνωση, παρά τις προσπάθειες του νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού.

Αποφασίστηκε, λοιπόν, να διακομιστεί στο “Ιπποκράτειο” Θεσσαλονίκης, όπου λειτουργεί μονάδα εντατικής θεραπείας Παίδων.

O μηνιγγιτιδόκοκκος, ο πνευμονιόκοκκος και ο αιμόφιλος ινφλουέντζας τύπου Β προκαλούν πάνω από το 75% όλων των κρουσμάτων βακτηριακής μηνιγγίτιδας και είναι υπεύθυνοι για το 90% της βακτηριακής μηνιγγίτιδας στα παιδιά.

Συχνότητα

Στους ενήλικους επικρατεί ο πνευμονιόκοκκος ακολουθούμενος από τον μηνιγγιτιδόκοκκο και έπεται η λιστέρια που εμφανίζει ιδιαίτερα αυξημένη συχνότητα στη νεογνική περίοδο και στους άνω των 50 ετών.

Τα λιγότερο συχνά βακτηριακά αίτια όπως ο σταφυλόκοκκος, ο στρεπτόκοκκος ομάδας Β, τα εντεροβακτηριοειδή και η λιστέρια προκαλούν νόσο σε ευαίσθητους πληθυσμούς όπως νεογνά και ανοσοκατασταλμένοι ασθενείς.

Τα αίτια της βακτηριακής μηνιγγίτιδας διαφοροποιούνται ανάλογα με την ηλικία και άλλους προδιαθεσικούς παράγοντες.

Δ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΙΑΣΩ Παίδων: 12η Υβριδική Επιστημονική Ημερίδα ''Σύγχρονα Παιδιατρικά Θέματα''
Κακή διατροφή για 1 στα 10 παιδιά στην Ελλάδα - Υπέρβαρα 1 στα 5 [μελέτη]
Ποια είναι η σχέση κατανάλωσης καφέ και θνησιμότητας σε άτομα που κάνουν καθιστική ζωή [μελέτη]