Προϋπάρχον άσθμα μπορεί ενδεχομένως να είναι ισχυρός προγνωστικός παράγοντας για μελλοντικές κρίσεις χρόνιας ημικρανίας σε ανθρώπους που εμφανίζουν περιστασιακά πονοκεφάλους, σύμφωνα με ερευνητές του University of Cincinnati.

Ο Vincent Martin, του UC, δήλωσε ότι αν κάποιος έχει άσθμα με επεισοδιακή ή περιστασιακή ημικρανία τότε οι πονοκέφαλοι είναι πιο πιθανό να αναπτύσσονται σε χρόνια ημικρανία.

Πραγματοποιήθηκε έρευνα σε 4.500 ανθρώπους οι οποίοι είχαν επεισοδιακή ημικρανία ή λιγότερους από 15 πονοκεφάλους ανά μήνα το 2008.

Ο Richard Lipton, διευθυντής του Montefiore Headache Centre, δήλωσε ότι η ημικρανία και το άσθμα είναι διαταραχές που αφορούν φλεγμονή και ενεργοποίηση των λείων μυών, είτε στα αγγεία είτε στους αεραγωγούς.

Επομένως, η φλεγμονή που συνδέεται με το άσθμα μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσει σε εξέλιξη της ημικρανίας.
Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια το 2008 και το 2009.

Με βάση τις απαντήσεις του 2008 χωρίστηκαν σε 2 ομάδες-μια με επεισοδιακή ημικρανία και προϋπάρχον άσθμα και άλλη με επεισοδιακή ημικρανία χωρίς άσθμα.

Ρωτήθηκαν επίσης για τη χρήση φαρμάκων, την κατάθλιψη και το κάπνισμα.
Μετά από παρακολούθηση ενός έτους, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι νέα εμφάνιση χρόνιας ημικρανίας εμφανίστηκε στο 5,4% των συμμετεχόντων που ήδη είχαν άσθμα και στο 2,5% των συμμετεχόντων χωρίς άσθμα.

Υπάρχει πιθανότητα ασθενείς με άσθμα να έχουν υπερδραστήριο παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα, που τους προδιαθέτει σε επιθέσεις ημικρανίας και άσθματος, δήλωσε ο Martin.

Είναι επίσης πιθανό το άσθμα να μην προκαλεί άμεσα χρόνια ημικρανία αλλά ένα κοινός περιβαλλοντικός ή γενετικός παράγοντας, όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση, να προκαλεί κρίσεις άσθματος και ημικρανίες.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Headache.

 

Πηγές:
Headache.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις