Ερευνητές στην Αυστραλία πιστεύουν ότι η μετφορμίνη, φάρμακο που καταπολεμά τον διαβήτη, έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίζει και πιθανόν να προλαμβάνει την προεκλαμψία.

Ερευνητές του University of Melbourne ανακάλυψαν σε πρόσφατη έρευνα ότι το φάρμακο μειώνει την απελευθέρωση τοξινών από τον πλακούντα στο κυκλοφορικό της μητέρας και μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει στην ίαση των αγγείων.

Ο Stephen Tong, του University of Melbourne, δήλωσε ότι αν η μετφορμίνη αποδειχτεί ότι μειώνει το βάρος της προεκλαμψίας θα μπορούσε να σώσει τις ζωές πολλών μητέρων και μωρών παγκοσμίως.

Σε πειράματα στο εργαστήριο με ανθρώπινους ιστούς ερευνήθηκαν οι εκκρίσεις από τον πλακούντα και η επίδραση της μετφορμίνης σε αυτές.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το φάρμακο απέτρεπε τις εκκρίσεις και φάνηκε να βελτιώνει την εμφάνιση της δυσλειτουργίας στα αιμοφόρα αγγεία.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι κλινικές έρευνες θα πρέπει να γίνουν στο μέλλον για να διαπιστωθεί αν η μετφορμίνη έχει την ίδια επίδραση στις εγκύους με αυτή που φάνηκε στα πειράματα.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό American Journal of Obstretrics and Gynecology.

Πηγές:
American Journal of Obstretrics and Gynecology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Στο Συμβούλιο των Υπουργών Υγείας της ΕΕ στο Λουξεμβούργο ο Άδωνις Γεωργιάδης
Ακτινολόγος μπήκε στον τομογράφο με εγκαταλειμμένο βρέφος
Ασκληπιείο Βούλας: Εκτός λειτουργίας 3 στα 7 χειρουργεία λόγω βλάβης στον κλιματισμό