Άνθρωποι που φέρουν τον ιό της ηπατίτιδας C μπορεί ενδεχομένως να αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης νόσου του Πάρκινσον, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Ο ερευνητής Dr. Chia-Hung Kao, του China Medical University in Taichung, στην Ταιβάν, δήλωσε ότι πολλοί παράγοντες παίζουν ρόλο στην εμφάνιση νόσου του Πάρκινσον, περιλαμβανομένων περιβαλλοντικών.

Η νέα έρευνα υπέδειξε ότι η ηπατίτιδα C μπορεί ενδεχομένως να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης Πάρκινσον, δήλωσε ο ερευνητής.
Ωστόσο η σχέση δεν αποδείχτηκε αιτιατή. Περισσότερες έρευνες χρειάζονται για να διερευνηθεί η σχέση.

Ειδικός στη νόσο Πάρκινσον, δήλωσε ότι είναι πολύ πρόωρο να εξαχθούν καταληκτικά συμπεράσματα από την παρούσα έρευνα.
Οι ερευνητές χώρισαν σχεδόν 50.000 ανθρώπους με ηπατίτιδα σε 3 ομάδες. 71% μολύνθηκαν με ηπατίτιδα Β, 21% με ηπατίτιδα C και 8% και με τις δυο. Η έρευνα επίσης περιέλαβε σχεδόν 200.000 ανθρώπους χωρίς ηπατίτιδα.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες για 12 χρόνια, κατά μέσον όρο. Μεταξύ όσων είχαν ηπατίτιδα, 270 εμφάνισαν νόσο του Πάρκινσον. Από αυτούς, 120 είχαν ηπατίτιδα C.

Μεταξύ των συμμετεχόντων που δεν είχαν ηπατίτιδα, 1.060 εμφάνισαν νόσο του Πάρκινσον, ανακάλυψαν οι ερευνητές.

Αφού έλαβαν υπόψη την ηλικία, το φύλο και άλλους παράγοντες υγείας, οι ερευνητές κατέληξαν ότι άνθρωποι με ηπατίτιδα C είναι σχεδόν κατά 30% πιο πιθανό να εμφανίσουν νόσο του Πάρκινσον σε σχέση με όσους δεν φέρουν τον ιό. Ωστόσο, τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι άνθρωποι με ηπατίτιδα Β ή Β και C δεν έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για νόσο του Πάρκινσον.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Neurology.

Πηγές:
Neurology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Κατάχρηση αντιβιοτικών σημειώθηκε κατά την πανδημία COVID-19
Συνάντηση ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ – ΕΟΠΥΥ
Έρευνα συνδέει τα φάρμακα για τις καούρες με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ημικρανίας