Η χρήση υπέρηχων για τον εντοπισμό του καρκίνου στο μαστό φάνηκε να είναι παρόμοια σε ευαισθησία με αυτή της μαστογραφίας και θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη στην εξέταση για τη νόσο, αναφέρει νέα έρευνα.

Η ερευνήτρια Wendie Berg Magee, του Womens Hospital στο Πίτσμπουργκ, δήλωσε ότι όταν είναι διαθέσιμη η μαστογραφία, ο υπέρηχος θα πρέπει να θεωρείται συμπληρωματική εξέταση για γυναίκες με πυκνούς μαστούς που δεν πληρούν τα κριτήρια υψηλού κινδύνου για εξέταση με μαγνητική τομογραφία και για υψηλού κινδύνου γυναίκες με πυκνό μαστό που δεν μπορούν να ανεχτούν τη μαγνητική τομογραφία.

Ενώ η μαστογραφία είναι αποτελεσματική μέθοδος για τον εντοπισμό του καρκίνου στο μαστό σε ανεπτυγμένες χώρες, δεν είναι συχνά διαθέσιμη σε λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες και εναλλακτικές μέθοδοι, όπως οι υπέρηχοι, πρέπει να εξεταστούν.

Για να διαπιστώσουν την αποτελεσματικότατα της χρήσης υπέρηχων για τον εντοπισμό του καρκίνου στο μαστό, ερευνητές επέλεξαν 2.809 γυναίκες σε 20 διαφορετικές περιοχές των ΗΠΑ, του Καναδά και της Αργεντινής, για έρευνα σχετικά με την εξέταση καρκίνου στο μαστό.

Από τις συμμετέχουσες 2.662 ολοκλήρωσαν 3 ετήσιες εξετάσεις μαστού με υπέρηχους και μαστογραφία ή ψηφιακή μαστογραφία και στη συνέχεια υποβλήθηκαν σε βιοψία ή σε 12μηνη παρακολούθηση.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο αριθμός των εξετάσεων με υπέρηχους για τον εντοπισμό του καρκίνου στο μαστό ήταν συγκρίσιμος με αυτόν της μαστογραφίας.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JNCI: Journal of the National Cancer Institute.

Πηγές:
JNCI: Journal of the National Cancer Institute.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Κουκουράκης: Έρχονται ριζικές αλλαγές στην αντιμετώπιση του καρκίνου
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management