Το κάταγμα ενός σημαντικού οστού πιθανόν αυξάνει μελλοντικά τον κίνδυνο εκτεταμένου χρόνιου πόνου σε όλο το σώμα, αναφέρει νέα έρευνα.

Γυναίκες που έχουν υποστεί κάταγμα ισχίου έχουν υπερδιπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν εκτεταμένο πόνο σε όλο το σώμα, μακροπρόθεσμα, σε σύγκριση με γυναίκες που δεν έχουν υποστεί κάταγμα, έδειξαν τα ευρήματα.

Ο κίνδυνος είναι παρόμοιος για άντρες και γυναίκες που είχαν υποστεί κάταγμα στη σπονδυλική στήλη, αναφέρει η έρευνα.

Ο Nicholas Harvey, του University of Southampton, δήλωσε ότι είναι η πρώτη έρευνα που δείχνει σχέση με προηγούμενο κάταγμα. Αν επιβεβαιωθούν τα ευρήματα με νέες έρευνες θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη μείωση του βάρους του χρόνιου πόνου που ακολουθεί τέτοια κατάγματα.

Για να διερευνήσουν τη σχέση μεταξύ προηγούμενου ιστορικού κατάγματος στα άκρα, στο ισχίο ή στη σπονδυλική στήλη και παρουσίας χρόνιου εκτεταμένου πόνου στο σώμα, οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία 500.000 ενηλίκων, ηλικίας 40 έως 69 ετών.

Ανακάλυψαν ότι ο κίνδυνος χρόνιου εκτεταμένου πόνου αυξήθηκε στην περίπτωση που οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι είχαν υποστεί κάταγμα στο παρελθόν, ιδιαίτερα στη σπονδυλική στήλη και στο ισχίο.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Archives of Osteoporosis.

 

Πηγές:
Archives of Osteoporosis.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Λαϊκό": Για πρώτη φορά, ράντζα στη Μονάδα Μεταμοσχεύσεων
Εντοπίστηκαν εκατοντάδες νέα γονίδια που συνδέονται με τη διαταραχή χρήσης καπνού
Ασκήσεις για να κρατάτε σε φόρμα τον εγκέφαλο