Ήχοι υψηλών συχνοτήτων που εκπέμπονται από σιδηροδρομικούς σταθμούς, βιβλιοθήκες και πολυκαταστήματα θα μπορούσαν να αρρωσταίνουν τους ανθρώπους, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Ερευνητές του University of Southampton, ανακάλυψαν ενδείξεις υπερήχων σε τοποθεσίες στις οποίες άνθρωποι είχαν εμφανίσει ζάλη, ναυτία και κούραση.

Οι υπέρηχοι στους δημόσιους χώρους μπορούν να δημιουργηθούν από οτιδήποτε, από μεγάφωνα έως συσκευές απώθησης παρασίτων και τώρα ακαδημαϊκοί πιστεύουν ότι εκτιθέμεθα σε αυτούς σε μαζική βάση.

Ο καθηγητής Tim Leighton, του Southampton University, δήλωσε ότι η ένταση των υπέρηχων που οι συσκευές σε δημόσιους χώρους εκπέμπουν στον αέρα, δεν είναι ασήμαντη.

Οι δυνητικά αρνητικές συνέπειες ήρθαν στην επιφάνεια ως θέμα πριν από 70 χρόνια αλλά ακόμα γνωρίζουμε λίγα για τις αντιδράσεις του ανθρώπου στους υπέρηχους που υπάρχουν στον αέρα.

Ο καθηγητής πρόσθεσε ότι για περισσότερα από 40 χρόνια υπάρχουν αναφορές για υποκειμενικές επιπτώσεις, όπως ναυτία, ζάλη ημικρανία, κούραση και πίεση στα αυτιά από υπέρηχους στον αέρα, στον οποίο εργαζόμενοι εκτίθενται συστηματικά.

Εργοδότες, γονείς, σύζυγοι, δάσκαλοι και φροντιστές μπορεί να μην γνωρίζουν ότι το μέρος που θεωρούν καλό μπορεί να έχει αρνητικές επιδράσεις.

Άλλοι επιστήμονες ωστόσο βλέπουν με σκεπτικισμό τα ευρήματα και δηλώνουν ότι τα κύματα δεν είναι αρκετά ισχυρά ώστε να προκαλούν βλάβη.

Πηγές:
Proceedings of the Royal Society A.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας