Συνήθως, παιδιά με συμπτώματα υπερκινητικότητας τείνουν να εμφανίζουν βελτίωση με το πέρασμα του χρόνου.
Ωστόσο, η πάθηση δεν βελτιώνεται σε ορισμένα παιδιά και μια αιτία μπορεί να είναι οι επίμονες επικρίσεις από τους γονείς, αναφέρει νέα έρευνα.

Η Erica Musser, του Florida International University στις ΗΠΑ, δήλωσε ότι παιδιά με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητα, των οποίων οι οικογένειες συνέχιζαν να εκφράζουν υψηλά επίπεδα κριτικής, με το πέρασμα του χρόνου δεν εμφάνισαν τη συνήθη μείωση των συμπτωμάτων και διατηρούσαν υψηλά επίπεδα συμπτωμάτων.

Οι ερευνητές μελέτησαν δείγμα 388 παιδιών με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητα και 127 χωρίς, καθώς και τις οικογένειές τους για διάστημα 3 ετών.

Από τα παιδιά με την πάθηση, το 69% ήταν αγόρια, το 79% λευκά και το 75% προέρχονταν από νοικοκυριά με 2 γονείς.

Οι ερευνητές μέτρησαν αλλαγές στα συμπτώματα της πάθησης τη συγκεκριμένη περίοδο, καθώς και τα επίπεδα επικρίσεων των γονέων όπως και της συναισθηματικής εμπλοκής τους.

Ζητήθηκε από τους γονείς να μιλήσουν για τη σχέση τους με τα παιδιά τους. Στη συνέχεια αξιολογήθηκαν από ειδικούς για να διαπιστωθούν τα επίπεδα επικρίσεων- σκληρά, αρνητικά σχόλια για το παιδί παρά για τη συμπεριφορά του- καθώς και υπερπροστασίας προς τα παιδιά τους, αναφέρει η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Abnormal Psychology.

Μόνο οι εμμένουσες επικρίσεις των γονέων (υψηλά επίπεδα στις 2 μετρήσεις, όχι μόνο στη μια) συνδέθηκαν με τη συνέχιση των συμπτωμάτων της πάθησης στα παιδιά που είχαν διαγνωστεί με αυτή.

 

Πηγές:
Journal of Abnormal Psychology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα